Доступність посилання

ТОП новини

Сирія відкинула план Ліги арабських держав


Президент Башар Асад вітає свої прихильників в Дамаску, 11 січня 2012 року
Президент Башар Асад вітає свої прихильників в Дамаску, 11 січня 2012 року
Прага – Сирія відкинула вимоги Ліги арабських держав відправити у відставку президента Башара Асада і створити перехідний уряд національної єдності. Речник уряду заявив у Дамаску, як цитують його у понеділок арабські видання, що ухвалена резолюція є «змовою проти сирійського народу». Натомість план Ліги арабських держав щодо Дамаска нині підтримав Європейський Союз.

Ліга арабських держав визначила у неділю на своєму засіданні міністрів закордонних справ вимоги до влади у Дамаску: проведення дострокових виборів та обрання конституційної асамблеї для створення нового Основного закону Сирії. Розпочати здійснення цього плану Сирія повинна, за вимогою Ліги арабських держав, із відставки президента Башара Асада та створення упродовж двох місяців уряду національної єдності.

Сирійське телебачення процитувало у понеділок неназваного сирійського урядового речника, який назвав такі вимоги «нападом на національний суверенітет і скандальним втручанням у внутрішні справи Сирії».

Перед цим міністр закордонних справ Катару Хамад бін Джасем ат-Тані повідомив, що основними пунктами нової ініціативи є є формування уряду національної єдності як нейтрального органу, передача влади віце-президентові, підготовка до виборів і скликання конституційної асамблеї. Усе це має відбутися у визначені Лігою терміни.

Представники сирійської опозиції заявляють, що план Ліги арабських держав зі врегулювання в країні не має конкретних механізмів втілення в життя і це дає час Башарові Асаду для смертельного збройного тиску на опозицію з метою її придушення.

Європа підтримала план Ліги арабських держав

А от міністри закордонних справ країн ЄС підтримали план Ліги арабських держав і суттєво розширили вже чинні санкції проти режиму Башара Асада, включивши до «чорного» списку ще 22 офіційні особи з Дамаска та 8 компаній із Сирії. ЄС уже запровадив ембарго на постачання зброї до Сирії та заборону на імпорт нафти з неї.

У понеділок перед самітом міністрів закордонних справ ЄС глава дипломатії Великої Британії Вільям Гейґ заявив про підтримку арабських ініціатив: «Я сподіваюся на введення додаткових санкцій проти Сирії. Країни ЄС також підтримують дії Ліги арабських держав та ухвалені нею останні рішення щодо сирійської проблеми».

За останніми підрахунками ООН, за станом іще понад місяць тому, під час протестів проти сирійської влади від березняі до того часу загинуло понад 5 тисяч осіб. Відтоді говорять про ще принаймні кілька сотень загиблих.

Влада в Дамаску заявляє, що веде боротьбу з «терористами» та «збройними бандами». Рішенню ж Ради безпеки ООН щодо Сирії перешкоджають Росія і Китай, які блокують проект резолюції щодо санкцій та мирного врегулювання в цій країні.

Росія, як повідомляє газета «Коммерсант», підписала контракт із режимом у Дамаску на постачання 36 військових літаків Як-130 на суму в понад півмільярда доларів США. Речник «Рособронекспорту» відмовився коментувати цю інформацію.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG