Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель розширив критерії використання санкцій щодо Мінська


Міністри закордонних справ Євросоюзу у понеділок на своєму засіданні в Брюсселі ухвалили розширити критерії накладення санкцій щодо офіційного Мінська.

Ці зміни збільшать коло білоруських урядовців та інших осіб, причетних до порушень прав людини, щодо яких можуть бути застосовані санкції, повідомила Радіо Свобода Мая Коціянчич, прес-секретар верховного представника Євросоюзу з закордонних справ Катрін Аштон. Але тим часом цей список іще не продовжили.

Мая Коціянчич
Мая Коціянчич
«З огляду на те, що серйозна ситуація в Білорусі триває, міністри вирішили розширити критерії визначення осіб, відповідальних за серйозні порушення прав людини, за репресії проти громадянського суспільства і демократичної опозиції, а також осіб та організацій, що підтримують режим і наживаються на цьому. Відтак ми ми маємо три категорії людей, щодо яких можуть бути застосовані санкції. Це рішення дозволить Раді Євросоюзу виявити додаткових осіб, які можуть потрапити під санкції. Пропозиції щодо додаткового списку осіб вже обговорюються», – повідомила вона.

Відповідаючи на запитання, яка кількість людей може підпасти під санкції за цими новими критеріями, Майя Коціянчич сказала, що поки що не може з точністю про це сказати.

«Досі в нашому списку було більш ніж 200 осіб. Я сподіваюся, що цей список буде значно розширений, оскільки за попередніх критеріїв масштаб санкцій був досить обмежений. Чим далі відходили в часі несправедливі вибори в грудні 2010 року, тим меншою ставала група людей, які могли підпасти під санкції за попередніми критеріями. Але тепер варто очікувати, що за посилених критеріїв кількість людей під санкціями значно збільшиться», – сказала речниця.

Мая Коціянчич наголосила: ЄС очікує від Білорусі звільнення і реабілітації всіх політичних в’язнів і того, щоб Білорусь стала на шлях демократичних реформ.

Прес-секретар верховного представника Євросоюзу з закордонних справ також додала, що одночасно з посиленими санкціями проти чиновників, відповідальних за репресії в Білорусі, Євросоюз збільшить підтримку громадянського суспільства і опозиції.
XS
SM
MD
LG