Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Франції схвалив «закон про геноцид вірмен»


Верхня палата парламенту Франції схвалила в понеділок пізно ввечері законопроект, який має на меті запровадити кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен у роки Першої світової війни, як і інших визнаних Францією геноцидів.

Законопроект, який перед нинішнім голосуванням у Сенаті вже схвалила минулого місяця нижня палата, Національні збори, передбачає покарання за це в вигляді ув’язнення на термін до одного року і/або штрафу в 45 тисяч євро.

Міністр у зв’язках із парламентом Патрік Ольє, виступаючи в Сенаті перед голосуванням, закликав сенаторів підтримати законопроект, який уже викликав різке загострення відносин із Туреччиною.

За його словами, заперечення геноцидів є «найвищою образою нашої спільної колективної пам’яті», бо «відмітає страждання людей і присуджує жертви до забуття».

Раніше в понеділок Туреччина пригрозила подальшими кроками, якщо законопроект схвалять.

Міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу не уточнив, які нові заходи має на увазі, але заявив, що французький законопроект загрожує свободі слова і відкриє «нову добу інквізиції» в Європі.

Туреччина після схвального голосування за законопроект у нижній палаті французького парламенту на деякий час відкликала свого посла з Франції для консультацій і припинила з нею військову і економічну співпрацю.

Законопроект передбачає визнання за кримінальний злочин публічне заперечення геноцидів, які законодавчо визнає Франція, а це Голокост у часи Другої світової війни як геноцид євреїв і ромів, геноцид народу тутсі в Руанді 1994 року, а також геноцид вірмен наприкінці Першої світової війни в тодішній турецькій державі, Османській імперії.

Туреччина категорично протестує проти визнання масових убивств вірмен в Османській імперії за геноцид і заявляє, що в ті роки в громадянській війні в тодішній імперії загинули сотні тисяч і вірмен, і турків, а також курди та представники інших народів.

Вірменія, як і низка істориків, стверджують, що тоді в Османській імперії були вбиті близько 1,5 мільйона вірмен саме в результаті цілеспрямованої політики геноциду вірменського народу.

У Франції, як і ще в низці країн, уже діють закони про кримінальну відповідальність за заперечення Голокосту з покаранням у вигляді штрафу чи ув’язнення. Але за заперечення геноциду вірмен та інших геноцидів досі кримінального покарання немає.

Нинішній законопроект для набуття чинності ще має підписати президент Франції, але саме його партія й ініціювала документ.
XS
SM
MD
LG