Доступність посилання

ТОП новини

Путін піариться на Євро-2012 (європейська преса)


А також: «в Україні готуються до грабунків уболівальників із Європи під час Євро-2012»
А також: «в Україні готуються до грабунків уболівальників із Європи під час Євро-2012»
Прага – Оглядачі вважають, що пропозиція Володимира Путіна до російських авіаторів про безкоштовне перевезення російських уболівальників на Євро-2012 є нічим іншим, як доказом того, хто саме контролює російську економіку. Разом з тим це названо у газетах проявом «потужної піар-кампанії напередодні президентських виборів» Володимира Путіна в Росії. До цього ж у газетах також попереджають, що «в Україні готуються до грабунків уболівальників із Європи під час Євро-2012», пропонуючи «унікальні» варіанти проживання вболівальників у наметових таборах на околицях Києва за ціну середніх готелів у Європі. Експерти також порушують питання, чи знайде новий міністр фінансів України Валерій Хорошковський компроміс із Міжнародним валютним фондом.

The Wall Street Journal наголошує, що пропозиція російського прем’єр-міністра Володимира Путіна до російських авіаперевізників щодо безплатного перевезення російських уболівальників на Євро-2012 є не лише «частиною потужної піар-кампанії напередодні президентських виборів, що призначені на березень 2012-го», а й свідченням підконтрольності російської економіки «купці людей при владі та підконтрольній їм групі олігархів». Видання цитує слова Путіна до вболівальників Росії та авіакомпаній: «Я думаю, що якщо ми попросимо «Аерофлот» чи «Трансаеро» з рекламних міркувань дати вам (уболівальникам) літаки безплатно, вони не збідніють». А в «Трансаеро» відразу ж заявили, що «будуть щасливі» організувати безплатні рейси, але вважають, що це має бути спільною державною справою, і державна компанія «Газпром-нафта» має надати авіаперевізникам безплатне паливо. Експерти кажуть, що «у будь-якій нормальній країні було б складно собі уявити таку пропозицію від найвищого державного чиновника, але в Росії якраз так усе і відбувається». Газета також наголошує: «За час свого 12-річного перебування при владі Путін створив систему керованого державного капіталізму, що контролюється державними компаніями та вірною групою олігархів, які накопичили свої величезні статки під час туманного процесу приватизації на початку 90-х років». Обіцянки Кремля модернізувати економіку країни залишилися обіцянками, « а російська версія державного капіталізму продовжує жити й процвітати».

Польська Gazeta Wyborcza звертає увагу на підготовку в Україні до «грабунку» європейських уболівальників під час Євро-2012, маючи на увазі оприлюднені в пресі пропозиції українських підприємців розміщати іноземних гостей Євро-2012 у наметових містечках у Києві, більш як за 2 кілометри від станцій метро і за 15 кілометрів від стадіону «Олімпійський». Більше того, ціна перебування у двомісному наметі упродовж тижня сягає 700 доларів, коли за подібні послуги в кемпінгах Середземномор’я в Європі беруть від 5 до 20 євро за ніч, а на чемпіонаті світу у Південній Африці за ніч у готелі з аналогічною відстанню від стадіону брали 40–60 доларів. А в Донецьку на сході України за тиждень перебування у квартирі для 4–6 осіб власники просять з європейських фанів по 5–11 тисяч доларів. Бронювання, наприклад , місць у наметових містечках в Києві передбачає оплату наперед, у цей же день бронювання, а в разі відмови від цього місця гроші не повертаються.

Вже згадана The Wall Street Journal розмірковує над імовірними наслідками візиту до Міжнародного валютного фонду нового міністра фінансів України Валерій Хорошковського, який пообіцяв відновити програму кредитування з Фондом та продовження в Україні ринкових реформ. Експерти не виключають, що Хорошковський пообіцяє МВФ підвищення цін на газ для внутрішніх споживачів в Україні вже навесні 2012-го, бо «це матиме менший вплив на споживачів у кінці опалювального сезону». Хоча переговори Хорошковського може ускладнити політична проблема з ув’язненням Юлії Тимошенко, не виключають західні аналітики. Тут також зауважено, що звернення України до МВФ відбувається після місяців невдалих переговорів з Росією стосовно дешевшого газу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG