Доступність посилання

ТОП новини

Саркозі підпише «закон про геноцид вірмен» протягом двох тижнів


Закон про кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен в Османській імперії та інших геноцидів президент Франції Ніколя Саркозі підпише протягом 14 днів, повідомила його канцелярія у вівторок.

Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган уже назвав «дискримінаційним і расистським» цей закон, схвалений Сенатом Франції напередодні увечері.

Виступаючи у парламенті у вівторок, Ердоган заявив: «Ми відповімо на це раціонально і гідно. Як ми вже згадували раніше, ми будемо здійснювати наші заходи крок за кроком, ми будемо рішуче виконувати їх. Просто зараз ми все ще терпимо і спостерігаємо, як розгортаються події. Ми зробимо всі необхідні серйозні кроки, відповідно до подальшого розвитку подій із цим законом».

Туреччина вже припинила військову і частково економічну співпрацю з Францією.

Натомість у Вірменії міністр закордонних справ Едвард Налбандян високо оцінив голосування за закон у Франції і відразу у понеділок, після схвалення закону, заявив, що цей день буде «вписаний золотими літерами» до «аналів історії захисту прав людини в усьому світі».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, у Єревані у вівторок безліч людей прийшли до посольства Франції з квітами, щоб висловити подяку за ухвалення закону.

Закон передбачає для порушників позбавлення волі терміном до року і/або штраф у розмірі 45 тисяч євро. Таке покарання передбачене за публічне заперечення всіх офіційно визнаних Францією геноцидів; геноцид вірмен в Османській імперії наприкінці Першої світової війни – один із них.
XS
SM
MD
LG