Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові чорнобильці вимагають припинити «репресії» проти їхніх активістів


Близько сотні чорнобильців вийшли сьогодні під стіни обласної державної адміністрації у Харкові, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Вони вимагають виконання рішень судів щодо виплат чорнобильцям, припинення «політичних репресій» стосовно активістів-ліквідаторів і звільнення заступника голови області Ігоря Шурми, який «організував ці репресії ». Обласну владу активісти звинувачують у спробах позбавити їх статусу чорнобильців за активну позицію, для чого йде перевірка особистих справ і медичних карток.



«Такі перевірки не проводилися ніколи! Є комісія, яка встановлює статус, її пройти досить складно. Там перевіряють купу документів. Якщо людині встановили статус, він залишається пожиттєво. Якщо є окремі випадки підробок, будь ласка, перевіряйте, для цього є прокуратура», – сказав один із активістів Валерій Білоєнко.

За словами Білоєнка, нині до перевірок медичних карток чорнобильців обласна влада залучила КРУ, яке за законом не має права доступу до медичної таємниці. За словами Валерія Білоєнка, під підозрою на Харківщині зараз перебуває 150 людей, яких можуть позбавити статусу чорнобильців.

Сам голова області Ігор Шурма усі обвинувачення спростовує. Каже, пенсійні справи і амбулаторні картки и чорнобильців перевіряють традиційно на початку року, щоб не допустити фальсифікацій документів.

Виходити на протест харківські чорнобильці планують щодня. Стоятимуть, як кажуть, по кілька годин, доки влада «не повернеться у правове поле».

У грудні кількох активістів чорнобильських організацій Харкова міліція допитала як свідків у справах про підробку документів для нарахування пенсій.
XS
SM
MD
LG