Доступність посилання

ТОП новини

У Криму готуються до шторму


МНС закликало відкласти 26–27 січня виїзди у гори, на рибалку і полювання
МНС закликало відкласти 26–27 січня виїзди у гори, на рибалку і полювання
Сімферополь – Кримське управління Міністерства з надзвичайних ситуацій України оголосило на півострові штормове попередження. Рятувальники попереджають населення, владу, портові служби і судноводіїв про різке погіршення погоди. Тут побоюються повторення трагедії листопада 2007 року, коли в Керченській протоці і поблизу Севастополя зазнали аварій десять суден, загинули близько 20 людей, регіон опинився на межі екологічної катастрофи.

Головне управління МНС України в Криму закликало мешканців Криму і туристів відкласти 26–27 січня виїзди у гори, на рибалку і полювання. Рятувальники попередили, що через негоду можуть виникнути труднощі у роботі транспорту, також можуть обрушитися рекламні конструкції. Обмерзання та поривчастий вітер можуть спричинити пошкодження або обрив ЛЕП та ліній зв'язку, порушення в роботі систем житлово-комунального господарства. Про це заявив прес-офіцер кримського главку МНС, полковник Володимир Іванов.

«Максимальне пониження температури сягне мінус 12 градусів Цельсія. На жаль, все це буде супроводжуватися сильним вітром. На території півострова очікується вітер 15–20 метрів за секунду. А місцями, в горах і в акваторії Чорного та Азовського морів, – посилення до 25–28 метрів за секунду», – розповів він.

Володимир Іванов зазначив, що у районні та міські адміністрації автономії направлені попередження та рекомендації щодо реагування на можливі надзвичайні випадки. Але найбільше непокоїть рятувальників ситуація у прибережних регіонах, особливо з високим рівнем судноплавства. Представник главку МНС повідомив, що про негоду попереджені портові служби, а через них – капітани суден, що перебувають у прибережних водах обох морів.

Не допустити повторення подій 2007 року

Полковник Іванов нагадав, що з подібним попередженням його відомство зверталося і в листопаді 2007 року, коли в Причорноморському регіоні лютував сильний шторм. Втім, тоді, за даними розслідування, не всі до цих попереджень прислухалися, були потрощені кораблі, були людські жертви.

За словами Володимира Іванова, 11–12 листопада 2007 року виникло багато надзвичайних ситуацій в Чорноморсько-Азовській акваторії. Через штормовий вітер і сильний мороз сталося обледеніння великої кількості суден. Чотири з них повністю затонули, а шість викинуло на мілину чи узбережжя, вони отримали серйозні пошкодження. Загинули близько двох десятків членів екіпажів постраждалих кораблів.

«Капітани суден, які перебувають в акваторії Чорного та Азовського морів, мусять відповідно поводитися, дотримуючись відповідних правил суднової безпеки, плаваючи у штормових умовах», – повідомив Володимир Іванов.

За його словами, співробітники кримського главку МНС перебувають у готовності негайно надати необхідну допомогу, в тому числі і на морі.

Водночас він застеріг, що погані погодні умови можуть ускладнити рятувальні роботи. За словами полковника, штормове попередження в Криму може бути подовжене і на вихідні.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG