Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Білорусі: резолюція ПАРЄ щодо Білорусі – «рядовий сумнівний документ»


Міністерство закордонних справ Білорусі називає ухвалену в Страсбурзі резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи щодо Білорусі «рядовим, сумнівним документом». Про це заявив прес-секретар білоруського МЗС Андрій Савіних.

«Це рядовий, шаблонний документ, написаний на основі сумнівних і фальшивих звинувачень, узятих у мережі інтернету», – сказав він. За словами Савіних, автор документа – доповідач ПАРЄ щодо Білорусі, представник Естонії Андрес Херкель – не відвідував Білорусь і не звертався по в’їзну візу. Його не було і серед членів парламентської делегації Естонії, яка відвідувала Білорусь восени 2011 року.

«Це багато про що говорить. ПАРЄ навіть не запросила білоруських парламентаріїв на розгляд цього, вибачте на слові, опусу, що є додатковим доказом упередженості і заангажованості їхнього походу. В усіх діях такого кшталту останнім часом ми бачимо дуже мало здорового глузду і відсутність логіки. Вони швидше спрямовані на обслуговування кар’єрних, репутаційних або політичних потреб самих ініціаторів», – заявив прес-секретар МЗС Білорусі.

25 січня ПАРЄ закликала білоруську владу звільнити і реабілітувати усіх політв’язнів у країні, провести ретельне розслідування усіх заяв про тортури і жорстоке поводження з ув’язненими, дозволити адвокатам виконувати свої професійні обов’язки «без страху відплати», скасувати статтю 193.1 Кримінального кодексу Білорусі, яка передбачає відповідальність за діяльність від імені незареєстрованої організації.

У резолюції міститься також заклик до офіційного Мінська гарантувати свободу зборів, покласти край застосуванню сили для розгону акцій протесту і арештам демонстрантів, забезпечити свободу висловлення думок і припинити тиск на незалежних журналістів і ЗМІ. Окрім цього, ПАРЄ закликала владу продовжити процес реформування виборчого законодавства і практики його застосування з урахуванням рекомендацій БДІПЛ ОБСЄ і Венеціанської комісії, негайно ввести мораторій на застосування смертної кари, маючи на увазі її повне скасування.

Сесія ПАРЄ триває у французькому Страсбурзі.
XS
SM
MD
LG