Доступність посилання

ТОП новини

Чому російські авіакомпанії легко погодилися на безкоштовні рейси на Євро-2012


«Це цілком відповідає характерові влади та економіки Росії, коли все вирішує менеджер російського державного капіталізму»
«Це цілком відповідає характерові влади та економіки Росії, коли все вирішує менеджер російського державного капіталізму»
Прага – Провідні російські авіаперевізники – компанії «Аерофлот» та «Трансаеро» – погодилися перевозити безплатно російських футбольних вболівальників в Україну і Польщу на матчі Євро-2012. З цією ініціативою минулого тижня виступив прем’єр-міністр Володимир Путін. Експерти кажуть, що це цілком відповідає характерові влади та економіки Росії, коли все вирішує головний менеджер своєрідного російського державного капіталізму.

Щоденник The Wall Street Journal наголошує, що пропозиція російського прем’єр-міністра Володимира Путіна до російських авіаперевізників щодо безплатного перевезення російських уболівальників на Євро-2012 є не лише «частиною потужної піар-кампанії напередодні президентських виборів, що призначені на березень 2012-го», а й свідченням підконтрольності російської економіки «купці людей при владі та підлеглій їм групі олігархів».

Видання цитує слова Путіна до вболівальників Росії та авіакомпаній: «Я думаю, що якщо ми попросимо «Аерофлот» чи «Трансаеро» з рекламних міркувань дати вам (уболівальникам) літаки безплатно, вони не збідніють».

У «Трансаеро» відразу ж заявили, що «будуть щасливі» організувати безплатні рейси, але вважають, що це має бути спільною державною справою і державна компанія «Газпром-нафта» має надати авіаперевізникам безкоштовне паливо.

«Трансаеро» звернувся до свого головного партнера щодо забезпечення пальним «Газпромнафтааеро» з пропозицією, щоб у рамках цієї спільної акції з перевізника не стягувалася ціна пального. Зі свого боку, ми будемо раді виконати один рейс зі вболівальниками на Євро-2012 безплатно», – сказав Радіо Свобода речник «Трансаеро» Сергій Бихало.

Щоправда, «Трансаеро» може перевозити вболівальників Росії лише в Україну, бо компанія не виконує рейси до Польщі. Також безплатним для фанів буде лише один рейс в Україну, іншим запропонують спеціальний пільговий тариф на час цих змагань. Яким він буде, поки не відомо.

До Польщі на футбольне змагання російських вболівальників повезе «Аерофлот» і за рахунок компанії.

Зробимо, незважаючи на збитки…

Президент московського фонду «Партнери цивільної авіації» Олег Смірнов каже, що «Аерофлот» не міг відмовитися від пропозиції Путіна і безоплатних рейсів, незважаючи на збитки, бо є державною компанією.
Ці рейси будуть тягарем для економіки «Аерофлоту». Та акціонером компанії є держава, тому це все на її розсуд
Олег Смірнов

«Ці рейси будуть тягарем для економіки «Аерофлоту». Та акціонером компанії є держава, тому це все на її розсуд. Але акціонери «Трансаеро» таке навряд чи дозволять, бо це приватна компанія. Вони виконають лише один рейс. А далі домовляться зі спортивним керівництвом про пакети рейсів уболівальників, щоб покрити витрати одного безплатного рейсу», – каже фахівець.

Спортивний оглядач Олег Винокуров каже Радіо Свобода, що така схема звернення любителів спорту до влади в Росії стала вже звичною : «Путін вирішував і раніше все за один день… Схема проста : пиши листа Путіну і сподівайся на краще… і тут він усе вирішив. Хто ж буде сперечатися, якщо сам Володимир Володимирович сказав, що непогано було б безплатно відвезти вболівальників?».

Експерти зауважують, що в будь-який іншій країні було б складно собі уявити таку пропозицію від найвищого державного чиновника, але в Росії якраз так усе і відбувається.

«Волл Стріт Джорнал», наприклад, наголосила: «За час свого 12-річного перебування при владі Путін створив систему державного капіталізму, котра й контролюється державними компаніями та вірною групою олігархів, які накопичили свої величезні статки під час туманного процесу приватизації на початку 90-х років». Обіцянки Кремля модернізувати економіку країни залишилися обіцянками, «а російська версія державного капіталізму продовжує жити і процвітати».

Матеріал підготували: Василь Зілгалов і Наталя Джанполадова
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG