Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина пропонує «добре обміркувати» глобальну економіку


Але Берлін зазнає критики фінансистів за його «намагання насаджувати свої погляди»
Але Берлін зазнає критики фінансистів за його «намагання насаджувати свої погляди»
Прага – Як реформувати світову економіку та єврозону? Чи робить Німеччина достатньо для стабілізації євровалюти? Про це, серед іншого, дискутували сьогодні світові лідери на засіданні Світового економічного форуму в швейцарському Давосі.
Анґела Меркель
Анґела Меркель

Щоб подолати економічний спад та загрози безробіття, світові та Європі потрібно «добре замислитися» над глобальними структурними реформами та програмами зайнятості. До цього у середу під час щорічного засідання Світового економічного форуму в Давосі закликала канцлер Німеччини Анґела Меркель.

У відповідь на заклики Міжнародного валютного фонду до країн єврозони і передусім до Німеччини збільшити обсяг європейського фонду допомоги країнам, що потрапили до фінансової скрути, керівник Німеччини відповіла, що потрібно бути обережним з огляду на «уроки, вивчені у перебігу глобальної фінансової та економічної кризи».

«Ми б не хотіли ситуації, коли ми обіцяємо щось, чого ми не спроможні виконати. Бо якщо Німеччина, яка представляє всі європейські країни, обіцяє щось, чого вона не спроможна виконати, то ринки можуть напасти на неї, тоді під ударом може опинитися вся Європа», – заявила Меркель.

На думку німецького канцлера, програми заощадження, які зараз запроваджуються у багатьох європейських країнах, мають доповнювати реформи управління в Європі.
Джордж Сорос
Джордж Сорос

Сорос: німецька реформа смертельна для континенту

Але інший учасник обговорення, відомий фінансист і філантроп Джордж Сорос виступив з різкою критикою німецького керівництва, сказавши, що вона роздає всім завдання і намагається реформувати континент згідно зі своїми уявленнями.

«Німеччина замість Міжнародного валютного фонду роздає завдання і насаджує сувору фінансову дисципліну. Все це може викликати як економічні, так і політичні тертя, які врешті-решт можуть зруйнувати Європейський Союз», – застерігає фінансист.

На думку Сороса, політика суворих заощаджень може «загнати Європу в смертельну дефляційну спіраль», яка вплине на економіку та податкові надходження, що у свою чергу призведе до зростання боргу і подальших бюджетних скорочень.
Дейвід Камерон
Дейвід Камерон

Очікується, що на завтрашньому засіданні британський прем’єр Дейвід Камерон також буде критикувати Європейський Союз за неспроможність побороти кризу з євро, яка вдарила і по британській економіці, хоча сама Британія і не належить до євроклубу.

Україна підпише угоду про газ з Азербайджаном у Давосі

Тим часом у п’ятницю в Давосі у присутності Президентів України та Азербайджану очікується підписання документа про постачання до України 5 мільярдів кубічних метрів азербайджанського зрідженого газу на рік. Про це Президент України Віктор Янукович заявив представникам українських ЗМІ у Давосі після зустрічі з азербайджанським колегою.
Віктор Янукович
Віктор Янукович

«Україна буде продовжувати роботу в питаннях транспортування каспійського газу і як споживач газу, і як країна, яка може брати участь у будівництві газотранспортних систем із залученням наявних у нас ресурсів. Нам це дуже цікаво», – наголосив Віктор Янукович.

Сьогодні ж надійшло повідомлення, що Україна знову не домовилася з Міжнародним валютним фондом. За словами віце-прем’єр-міністра соціальної політики України Сергія Тігіпка, сторони лише домовилися про те, що продовжать переговори через 2–3 тижні.

Тігіпко відзначив, що основним питанням, яке обговорюється на переговорах, є вимога МВФ про підняття тарифів на газ для населення, що повинна була виконати Україна. Віце-прем’єр заявив, що Україна не має наміру піднімати ці тарифи і на переговорах виклала МВФ свої пропозиції про компенсацію відповідних витрат за рахунок держбюджету України.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG