Доступність посилання

ТОП новини

Циганський музика з Угорщини у книзі рекордів Ґіннеса


Золтан Маґа на аудієнції Папи Римського зіграв на скрипці мелодію угорської народної пісні «Як ішов я з милого краю»
Золтан Маґа на аудієнції Папи Римського зіграв на скрипці мелодію угорської народної пісні «Як ішов я з милого краю»
Угорщина – Угорський скрипаль із ромів Золтан Маґа потрапив до книги рекордів Ґіннеса. Про нього написали, що це єдиний у світі музикант, який упродовж двох років дав 100 благочинних концертів. Усю грошову виручку від них – а це понад півмільйона доларів – Маґа витратив на благодійні цілі. Попри щільний концертний графік в Угорщині і за кордоном, скрипаль продовжує свій благодійний марафон.

37-річний скрипаль Золтан Маґа народився у бідній сім’ї циганських музик із міста Солнок. Скрипки не випускає з рук від шести років.

Золтан має щонайменше 13 престижних музичних нагород і є лицарем Мальтійського ордена. У репертуарі музиканта твори світової класики, циганська і поп-музика.

Високе професійне і широке громадське визнання Золтан Маґа отримав завдяки своїм вродженим здібностям і невпинній праці, а також благочинній діяльності.

Мистецтво і благодійність ідуть рука об руку

Давши за 2 останні роки 100 добродійних концертів у храмах різних релігійних конфесій, музикант не має наміру зупинятися на досягнутому.

«З друзями я ще багато чого повинен зробити. Адже в Угорщині не бракує бідних людей, і я щиро намагаюся допомогти тим моїм співвітчизникам, з якими кепсько обійшлася доля. Це можна назвати внутрішнім покликанням людини, яка від родичів успадкувала потребу допомагати ближнім. У дитинстві і я жив далеко не в розкошах. Але мої батьки постійно переконували, що не можна впадати у відчай, треба вчитися, і що не відіграє ролі, якого кольору шкіра у людини, бо все одно можна вирватися з обіймів бідності», – розповів Золтан Маґа, який отримав на батьківщині почесний титул кавалера честі й добросердності – саме ним він найбільше пишається.

Ідея започаткувати благодійний марафон із сольних концертних виступів народилася у музиканта на початку світової кризи. До нього зверталися по матеріальну допомогою багато людей особисто, а також поштою та через інтернет. За словами Золтана Маґи, кожному прохачеві допомогти було не під силу, отож довелося організувати серію благочинних виступів, виручка від яких іде на допомогу бідним. Досі йому вдалося назбирати таким чином понад півмільйона доларів.

Пізніше виявилося, що, крім Маґи, у світі ніхто з митців нічого подібного не робив. Отак угорський музикант і потрапив до книги рекордів Ґіннеса.

Всі дороги ведуть у Рим

Незабаром скрипаль Золтан Маґа отримав запрошення на аудієнцію до Папи Римського Бенедикта XVI. Посол Угорщини у Ватикані Ґабор Дьєріваньї сказав із цього приводу: «Зазвичай такі аудієнції відбуваються щосереди. На них потрапляють керівники делегацій паломників із різних країн, а також ті особи, які надали якусь особливу підтримку церкві або брали участь у спільних благодійних проектах».

Ромський скрипаль з Угорщини зізнався, що з великим нетерпінням очікував цієї зустрічі у лавах паломників та VIP-гостей на трибунах перед собором Святого Петра у Ватикані. Золтан Маґа на аудієнції Папи Римського зіграв на скрипці мелодію угорської народної пісні «Як ішов я з милого краю».
Це було, мабуть, найбільше враження усього мого життя, коли я особисто зустрівся з Його Святістю
Золтан Маґа

«Це було, мабуть, найбільше враження усього мого життя, коли я особисто зустрівся з Його Святістю. Хвалити Бога, випала нагода зіграти для нього уривок дуже гарної угорської народної пісні. Від себе я подарував Бенедиктові XVI чудову скрипку на пам’ять, бо ж і він музикант, точніше, піаніст. Він красно подякував, а ще благословив мене. Це було фантастичне відчуття. Я просто щасливий!» – зізнався циганський музика з Угорщини Золтан Маґа.

Йому безліч разів доводилося грати перед світовими знаменитостями. Проте зустріч із Папою Римським посіла в серці скрипаля особливе місце.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG