Доступність посилання

ТОП новини

В Україні відсутня державна культурна політика – французький видавець


Письменник і видавець Жан Маттерн
Письменник і видавець Жан Маттерн
Львів – Одне з найінтелектуальніших французьких видавництв Gallimard готове видавати книжки українських письменників. Це мають бути дуже якісні і стильно виписані літературні твори, розповів Радіо Свобода французький романіст і видавець Жан Маттерн, який відвідав Львів.

У Львові Жан Маттерн, автор двох романів «Купальня Кірай» (2008) і «Молочні ріки, масляні береги» (2010), спілкувався з видавцями й письменниками. Він жалкував, що не знає української мови, бо не може оцінити українські книжки, а тому видавництво заангажує трьох осіб, які читатимуть і оцінюватимуть.

Однак дизайн українських книг і графіка, каже Жан Маттерн, цілком інші, ніж у Європі.
Українськомовні книжки важко продаються, бо купівельна спроможність людей низька і, що головне, відсутня культурна політика держави
Жан Маттерн

«Наші колеги в Україні працюють у дуже важких умовах. У державі дві мови, відсутня мережа книгорозповсюдження, мало книгарень на таку велику країну. Українськомовні книжки важко продаються, бо купівельна спроможність людей низька і, що головне, відсутня культурна політика держави. Ситуація краща навіть у сусідніх пострадянських країнах. Українські видавці заслуговують на повагу», – зазначив письменник і видавець.

Електронна книжка поступається книжці на папері

Жан Маттерн очолює відділ придбання прав на видання іноземної літератури у відомому видавництві Gallimard, яке торік відсвяткувало своє сторіччя, і стільки ж часу його незмінним власником є родина Ґалімар.

Саме Ґалімари допомогли у 1975 році письменникові Мілану Кундері разом з дружиною виїхати з тодішньої Чехословаччини, де Кундеру виключили з університету, у Францію.

Донині кожну книжку, яку має намір видати видавництво, схвалює власник Антуан Ґалімар. На рік французьке видавництво видає близько 700 книг, у середньому по 3–4 тисячі примірників.

Після економічної кризи, каже видавець, знову спостерігається зацікавлення книжкою. Паперові видання, з гарними ілюстраціями, шрифтом – популярніші, ніж електронні книги.

У каталозі «Ґалімар» налічується понад 60 тисяч найменувань книг. І серед них лише одна українського письменника Юрія Яновського «Вершники». Через кожні три роки хтось із авторів, які друкувалися у «Ґалімар», стає лауреатом Нобелівської премії.

Французьке законодавство підтримує видавців

Жан Маттерн зауважив, що попри те, що у Франції економічна ситуація краща, ніж в Україні, вища купівельна спроможність громадян, видавцям ще й допомагає і водночас захищає книжковий ринок французьке законодавство. Вартість на книжку певного автора однакова у всіх крамницях. А ще французькі медіа завжди готові надати площу чи ефір для літераторів і видавців.

Не ринок диктує видавництву, а навпаки, видавництво вирішує, які твори видавати. Книжка передусім має бути якісна, справа не в тому, настільки твір цікавий чи ні, а як письменник майстерно виставляється у ньому, каже видавець.

Жан Маттерн розповів, що видавці перебувають у постійному пошуку сучасних Хемінгуеїв і Фолькнерів і сподіваються знайти їх в Україні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG