Доступність посилання

ТОП новини

Янукович «застрахував» Харківську угоду


Київ – Президент України підписав закон про зміни до регламенту Верховної Ради, згідно з яким депутати позбавлені права ініціювати денонсацію міжнародних угод. Порушувати подібні питання відтепер можуть лише Президент та уряд. Опозиція та експерти припускають, що у такий спосіб чинна влада страхується від того, щоб після парламентських виборів депутати не спробували денонсувати ухвалені міжнародні угоди, насамперед, Харківські домовленості між Україною та Росією.

Згідно із законом, депутати можуть денонсувати міжнародні угоди лише з ініціативи голови держави чи Кабінету Міністрів. Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов вважає таке рішення виправданим, адже у передвиборний період опозиція може спекулювати на цій темі.

«Давайте ще депутатам сільрад дамо можливість виступати ініціаторами денонсації міжнародних домовленостей», – напівжартома коментує він ситуацію.

Михайло Чечетов переконаний, що таким чином вдасться забезпечити послідовність державної зовнішньої політики. За його словами, у такий спосіб влада «робить державу соліднішою».

Регламент доведе до Конституційного Суду

Натомість опозиціонери переконані, що влада намагається убезпечити від денонсації Харківські домовленості, відповідно до яких базування російського Чорноморського флоту в Криму подовжується на 25 років. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив член парламентського комітету у закордонних справах депутат-нашоукраїнець Андрій Парубій, співавтор законопроекту про денонсацію харківської угоди.

Стратегічним завданням є ще більше обмежити права депутатів
Андрій Парубій
«Стимулом для ухвалення такого закону був законопроект про денонсацію Харківської угоди, – стверджує народний депутат. – Партія регіонів явно незручно почувалася, коли він минулого року розглядався. Але стратегічним завданням є ще більше обмежити права депутатів. Влада провадить непублічну зовнішню політику. Зокрема, досі невідомим для суспільства залишається зміст угоди про вільну торгівлю з Росією, хоч Азаров переможно повідомляв, що вона підписана».

Тепер депутати-опозиціонери мають намір оскаржити закон у Конституційному Суді.

Заступник директора Центру імені Разумкова Валерій Чалий вважає, що для цього є підстави.

На виборах опозиція може отримати більшість і поставить під сумнів Харківську угоду
Валерій Чалий
«Це не можна робити саме змінами до закону про регламент. Бо тут є певний пробіл, який не вирішений у Конституції. Чому це виникло саме сьогодні? Можливо, на виборах опозиція може отримати більшість і тоді, наприклад, поставить під сумнів Харківську угоду про базування Чорноморського флоту», – зазначає Валерій Чалий.

На думку експерта, цей закон спрямований на зменшення впливу парламенту, він обмежує контроль Верховної Ради над зовнішньою політикою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG