Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові чорнобильці виступають проти рішення Конституційного Суду щодо соцвиплат


Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, близько сотні чорнобильців у Харкові продовжують безстрокову акцію протесту на майдані Свободи. Учорашнє рішення Конституційного Суду, який дозволив судам у справах про соціальні виплати спиратися не лише на соціальне законодавство України, а також на нормативні акти Кабміну щодо ручного регулювання розмірів виплат, чорнобильці називають порушенням прав людини.

«Тепер судитися із урядом буде важче, але, я переконаний, що свого часу буде дана відповідна правова оцінка діям суддів Конституційного Суду. Ми вдруге бачимо винесення рішення, яке суперечить Конституції. Ніде ж не згадуються статті Конституції, які забороняють виносити закони і нормативні акти, які утискають права людей. А це відбувається. Те, що робить Кабінет Міністрів, – це порушення прав людини. Усіх громадян, в першу чергу соціально незахищених – і чорнобильців, і «афганців», і інвалідів, і дітей війни, і вчителів та лікарів, військових, працівників міліції тощо», – сказав Радіо Свобода представник нової харківської чорнобильської організації «Всеукраїнське об'єднання ветеранів Чорнобиля» Петро Прокопенко.

Нині, за словами Прокопенка, чорнобильці мають на руках судові рішення щодо виплат пенсій, які були ухвалені ще до рішення Конституційного Суду із цього приводу, тому вимагають виконання цих ухвал державою. Адже рішення Конституційного Суду набрало чинності лише в день його оголошення.

Сьогодні вже третій день протестної акції чорнобильців у Харкові. Із понеділка вони щодня на кілька годин виходять на майдан Свободи, щоб нагадати владі про свої права. Ліквідатори вимагають виконання рішень судів, припинення перевірок їхніх медичних карток з метою скорочення кількості одержувачів чорнобильських пенсій, а також звільнення заступника голови обласної адміністрації Ігоря Шурми, якого ліквідатори обвинувачують в організації цих перевірок.

Чорнобильці обіцяють не припиняти акцію доти, доки їхні вимоги не будуть виконані.
XS
SM
MD
LG