Доступність посилання

ТОП новини

Президент Казахстану не продовжив надзвичайний стан в Жанаозені


Президент Казахстану звертається до парламенту, 27 січня 2012 року
Президент Казахстану звертається до парламенту, 27 січня 2012 року
Нурсултан Назарбаєв ухвалив рішення не продовжувати режиму надзвичайного стану у місті Жанаозен. Режим закінчиться, як і планувалося, наприкінці січня. Про це президент Казахстану заявив у п’ятницю у своєму посланні до парламенту.

«Держава змушена була оголосити надзвичайний стан у Жанаозені і займатися відновленням стабільності в місті, ви всі про це знаєте. Ситуація зараз у місті нормальна, стабільна, тому я ухвалив рішення не продовжувати режим НС в Жанаозені», – заявив Назарбаєв.

За його словами, більшість жителів Жанаозена проголосувала за президентську партію «Нур Отан». «Це говорить про те, що вони повністю довіряють державній політиці», – вважає президент Казахстану.

Разом з тим Нурсултан Назарбаєв наголосив, що «уроки, пов’язані з жанаозенськими подіями, повинні бути враховані».

16 грудня 2011 в Жанаозені сталися заворушення. За офіційними даними, в результаті сутичок в Жанаозені та іншому місті Шетпе загинули 15 осіб, близько ста осіб поранені. Проте опозиційні діячі вважають, що жертв набагато більше.

Більш ніж півроку в Жанаозені тривав страйк нафтовиків. За даними місцевих ЗМІ та агентства Associated Press, заворушення почали колишні працівники місцевих нафтових підприємств, близько тисячі яких звільнили раніше після тривалого страйку.
XS
SM
MD
LG