Доступність посилання

ТОП новини

Армія США: менший бюджет і нова потужність


Зі скороченням військового бюджету обороноздатність Америки не постраждає, наголошують урядовці
Зі скороченням військового бюджету обороноздатність Америки не постраждає, наголошують урядовці
Прага – Міністерство оброни США скоротить свої наземні війська, відкладе замовлення на нові літаки-«невидимки» і поступово ліквідує старше покоління кораблів флоту та літаків авіації, скорочуючи військовий бюджет майже на 500 мільярдів доларів до 2022 року. Про це інформував у четвер журналістів міністр оборони США Леон Панетта. Він також наголосив при цьому, що зі скороченням військового бюджету обороноздатність Америки не постраждає.

Леон Панетта звернув увагу на те, що американські війська «переживають стратегічний поворотний момент після десятиріч війн та значного зростання оборонних витрат», особливо з 2001 року.

«Ми вирішили, що важливо створити й розвивати нову оборонну стратегію для США і їхніх Збройних сил, які ми хочемо мати у майбутньому. Ця стратегія зорієнтувала нас на суворі бюджетні рішення та встановлення нового переліку пріоритетів у обороні», – заявив міністр оборони.

Згідно з новою стратегією, сухопутні війська США будуть скорочені вже за наступні 5 років із 570 тисяч вояків до 490 тисяч, а морська піхота у цей же час скоротиться на 20 тисяч піхотинців і становитиме до 2017 року трохи більше як 180 тисяч бойового складу.

Керівник оборонного відомства США також сказав, що він запропонував на наступний рік оборонний бюджет у 613 мільярдів доларів, включно з майже 90 мільярдами для бойових дій в Афганістані. Це приблизно на 33 мільярди менше, аніж у цьому бюджетному році.

Новий фокус Збройних сил США

Американські законодавці вирішили скорочувати військовий бюджет ще минулого року. А Леон Панетта назвав такі зміни орієнтацією на «збройні сили майбутнього», що «будуть меншими і скромнішими», але також – «повороткими, гнучкими, здатними швидко розгортатися та технологічно просунутими».

Леон Панетта також наголосив, що фокус уваги Пентагону переміститься з війн у Афганістані та Іраку до місць, в яких проявляється більше проблем.

«Ми хочемо дещо інакше врівноважити наші глобальні позиції та присутність, щоб цим підкреслити, як ми бачимо, де виникають нові проблеми для світу, і це означає наголос на Азійсько-Тихоокеанському регіоні та Близькому Сході», – сказав він.

Щоправда, одна з оборонних сил армії США буде зростати – це використання підрозділів спеціального призначення, таких як Navy SEALs, вояки яких знищили лідера терористичної мережі «Аль-Каїда» Усаму бін Ладена та врятували двох західних гуманітарних працівників цього тижня в Сомалі.

Агентство Associated Press також повідомило, що Пентагон узяв до уваги пропозицію командувача спеціальних операцій Збройних сил адмірала Білла Макрейвена, який пропонує розгортати більше таких сил та їхнього обладнання у всьому світі, щоб вони могли завдавати ударів швидко, відразу ж із виникненням загроз.

Леон Панетта назвав новий стратегічний план «збалансованим і повним пакетом».

Та республіканські законодавці не забарилися з критикою деяких аспектів нової концепції оборони Пентагону. Так, сенатор Джон Корнін (штат Техас), член Сенатської комісії у справах озброєнь, яка планує слухати Пентагон у цьому питанні, сказав, що скорочення сухопутних Збройних сил нижче від рівня, аніж вони були до терактів 11 вересня 2001 року, є «серйозною небезпекою».

Сенатор Джон Маккейн (штат Арізона) сказав, що план Пентагону «ігнорує уроки історії» і зменшує Збройні сили до таких розмірів, що вони «будуть занадто маленькими, щоб ефективно відповісти на події, які можуть розгорнутися у найближчі кілька років».

Ці погляди заперечував голова американського Об’єднаного комітету начальників штабів, генерал армії Мартін Демпсі, який підтримував Леона Панетту під час прес-конференції Пентагону. Зокрема, Демпсі наголосив: «Цей бюджет не призведе до занепаду Збройних сил».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG