Доступність посилання

ТОП новини

Україною мандрують «Вечори французького кіно»


Київ – Сьомий щорічний фестиваль «Вечори французького кіно» розпочався у Києві, Дніпропетровську і Чернівцях. Як запевняють організатори, до уваги українських глядачів найяскравіші фільми Франції, які вийшли у прокат минулого року. Загалом фестиваль триватиме місяць, мандруючи від міста до міста.

Фестиваль «Вечори французького кіно» розпочався із прем’єри комедійної стрічки «Мій найстрашніший кошмар» режисерки Анн Фонтен, відомої українському глядачеві після фільму «Коко до Шанель». Однак у програмі не тільки комедії: гості фестивалю, серед іншого, побачать також драму «Дівчинка-зірвиголова», яка отримала гран-прі Одеського міжнародного кінофестивалю, а також засновану на реальних подіях скандальну мелодраму «Сімнадцять дівчат», яка розповідає про старшокласниць провінційного містечка, що вирішили одночасно завагітніти і створити материнську комуну.

Це фільми, що якнайкраще відповідають термінові «авторське кіно», зауважує Анн Дюруфле, радник з питань культури посольства Франції. «Я вважаю, французьке кіно – це свято, – говорить вона. – І це свято триває безперервно: нещодавно завершився «Вікенд у Каннах», тепер – «Вечори французького кіно». Заплановані до показу фільми добре представляють французьке кіно сьогодні».

Гостя заходу Олександра відвідує його щорічно уже вп’яте і цього року має намір передивитися всю фестивальну програму: «Ми сходимо на «Артиста», ми сходимо на «Сімнадцять дівчат», сходимо на «Далеко по сусідству», сходимо на «Кошмар» – тобто на всі п’ять, які будуть».

Щотижня стартують три-чотири нові міста

Для «Вечорів» обрано формат «мандрівного фестивалю», щоб якомога більше глядачів отримали змогу побачити стрічки французьких режисерів, зазначає один із організаторів, генеральний директор компанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов.

За його словами, фестиваль стартує одночасно у трьох містах: Києві, Дніпропетровську та Чернівцях – а потім програму «Вечорів» покажуть також у Львові, Харкові, Одесі, Донецьку, Запоріжжі та інших містах.

«Фестиваль триватиме місяць, завершиться наприкінці лютого, і фактично кожного тижня стартують три-чотири нові міста, – розповідає Денис Іванов.–Я вважаю, у якихось невеликих містах такий захід, можливо, навіть важливіший, аніж у столиці чи у містах-мільйонниках».

Усі фільми демонструватимуться французькою мовою з українськими субтитрами.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG