Доступність посилання

ТОП новини

В Україні вшановують пам’ять Героїв Крут


Вшанування пам'яті Героїв Крут на Аскольдовій могилі в Києві, 29 січня 2012 року
Вшанування пам'яті Героїв Крут на Аскольдовій могилі в Києві, 29 січня 2012 року
Сьогодні, 29 січня в Україні відзначають 94 річницю бою під Крутами. У цей день, у 1918 році відбувся бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300 київськими студентами, гімназистами й курсантами, які загинули, захищаючи підступи до Києва. Заходи з вшанування пам'яті Героїв Крут пройшли в багатьох містах України.

Біля Меморіального комплексу «Пам'яті Героїв Крут» (залізнична станція Крути) поблизу села Пам’ятне Борзнянського району Чернігівської області відбулися, зокрема, офіційні заходи за участю керівництва Київської облдержадміністрації.

О 12 годині тут розпочалися заходи націонал-демократичних сил – УНП, «Нашої України», «Фронту змін», Всеукраїнського об’єднання «Свобода», інших партій та громадських організацій. Біля меморіалу провели панахиду та мітинг-реквієм, присвячений борцям за незалежність України.
Роковини бою під Крутами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Біля Аскольдової могили в Києві, де поховані 28 студентів, які брали участь у битві під Крутами, теж відбуваються урочистості. Прем’р-міністр України Микола Азаров поклав квіти до Меморіалу пам’яті Героям Крут, а також побував на молебні з вшанування пам’яті загиблих. У заходах також взяли участь представники Адміністрації Президента, Кабінету міністрів України, міської влади Києва.

Також до пам’ятника Героям Крут у Києві прийшли прихильники партії «Батьківщина» на чолі з народними депутатами. Представники Української народної партії разом із іншими політичними силами та громадськими організаціями провели урочисту ходу від станції метро «Арсенальна» до Аскольдової могили.

Героїв Крут вшановує влада та опозиція

Президент України Віктор Янукович закликав українців вшанувати пам’ять Героїв Крут. Про це йдеться у зверненні глави держави до співвітчизників, текст якого розміщено на його офіційному сайті.

«Дев`яносто чотири роки тому біля станції Крути відбувся бій, в якому полягли українські юнаки – військові курсанти, студенти та гімназисти. Вони вірили, що захищають ідеали свободи і незалежності України», – зазначив Янукович. На його переконання, «ця героїчна та водночас трагічна дата в історії нашої держави завжди буде нагадувати нам про велику відповідальність наставників і командирів за рішення, які вони приймають».

Лідер партії «Батьківщина», екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вважає День пам’яті Героїв Крут святом патріотизму та відданості Україні. «В ці холодні січневі дні Україна відзначає річницю трагедії під Крутами. Це День пам’яті молодих і мужніх хлопчаків, а фактично – дітей, які, не вагаючись, віддали життя за незалежну Українську державу 94 роки тому», – йдеться у зверненні Тимошенко з нагоди цієї дати.

А лідер партії «Наша Україна», Президент України у 2005-2010 роках Віктор Ющенко у своєму зверненні до українців з нагоди річниці бою під Крутами наголосив, що сьогодні, як і в часи Української народної республіки, найбільшою загрозою для української державності є загроза внутрішнього розбрату.

«У цей день ми вшановуємо героїзм української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крут, відстоюючи зі зброєю в руках Українську державу. Ці молоді хлопці тоді, у холодному січні 1918 р., подали усій нації приклад беззавітного служіння українській справі», – сказав Ющенко.

У Горлівці заборонили акцію пам’яті Героїв Крут

Донецький окружний адміністративний суд заборонив ВО «Свобода» проводити сьогодні, 29 січня, масові акції в Горлівці. Про це повідомили у прес-службі Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Як зазначається у повідомленні, сьогодні у Горлівці «свободівці» планували вшанувати пам’ять Героїв Крут, які загинули в нерівному бою з більшовицькою армією Муравйова.

Горлівська міська організація КПУ подала заявку на проведення своєї акції у той самий час, що й ВО «Свобода». У свою чергу міський голова Горлівки, побоюючись можливого протистояння, подав позов до Донецького окружного адміністративного суду про заборону всіх акцій з боку КПУ та ВО «Свобода» у місті Горлівка 29-го січня.

В результаті суд заборонив проведення акцій 29-го січня в Горлівці як «Свободі», так і КПУ.

ДОВІДКА

Бій під Крутами відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Це був бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та українськими загонами, які складалися з курсантів військової школи ім. Б.Хмельницького, вояків-студентів першої сотні Студентського куреня, офіцерів. За даними деяких істориків, у битві брали участь також добровольці із Вільного Козацтва. Загальні втрати українського військового формування (загинули під час бою, були розстріляні більшовиками, поранені, полонені) склали близько 250 осіб.

У свідомості багатьох українців бій під Крутами є символом героїзму української молоді. У 2006 році на місці бою встановлено пам`ятник.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG