Доступність посилання

ТОП новини

Мінфін: держава не може одночасно виплатити всі соціальні пільги


Українська держава не може виплатити всі соціальні пільги, передбачені законами, пільговикам, яких нараховується майже 18 мільйонів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів, коментуючи рішення Конституційного Суду щодо виплат, зокрема, чорнобильцям та афганцям.

«На сьогодні в Україні майже 18 мільйонів громадян, яким передбачено пільги, а Україна займає перше місце в світі з надання пільг. Приміром, у нас налічується 380 категорій пільг. Треба зважати на те, що держава не може одночасно виплатити всі соціальні пільги передбачені законами, багато з яких залишилися у спадщину і є застарілими та популістськими. Межі платоспроможності держави, її бюджету та Пенсійного фонду, тим паче під час світової економічної кризи, є вкрай обмеженими», – йдеться у повідомленні Мінфіну.

Міністерство посилається на практику європейських держав, підтверджену рішеннями конституційних судів, зокрема Литви, Польщі, Хорватії, Угорщини, яка «доводить, що соціальні виплати і гарантії мають ґрунтуватися на об’єктивній економічній ситуації» в державі.

У Мінфіні запевняють, що уряд, встановлюючи розміри соцвиплат, буде керуватися виключно Конституцією та забезпечувати право кожного на достатній життєвий рівень.

Міністерство зазначає, що у листопаді 2011 року уряд видав постанову «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якою з 1 січня 2012 року «значно збільшено порівняно з 2011 роком» розміри соцвиплат.

«Зокрема, передбачено збільшення з 1 січня 2012 року розміру додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю інвалідам I, II, III групи, з 30, 20, 15 відсотків до 50, 40, 30 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Отже, незалежно від розміру заробітку та інших обставин, жоден інвалід-ліквідатор не отримуватиме починаючи з січня 2012 року пенсії нижче: інваліди I групи – 2342,7 гривень, II групи – 2096,1 гривень, III групи – 1849,5 гривень», – йдеться у повідомленні.

«Відтак, збільшуючи розміри пенсій, буде забезпечено справедливу диференціацію розмірів пенсій залежно від тривалості участі особи в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та отримуваного нею заробітку», – зазначають у міністерстві.
XS
SM
MD
LG