Доступність посилання

ТОП новини

Кримінальні держави довго не існують – Портников на Polit Club


Юлія Кравець

Київ – На черговому засіданні Polit Club 28 січня експерти шукали «шляхи зміни усієї системи політичних відносин та політичних еліт в Україні».

Гостями традиційного щомісячного засідання клубу цього разу були Анатолій Гриценко, Микола Княжицький, Юрій Макаров, Віталій Сич та Валерій Калниш.

Партія Регіонів будує структуру кримінальної держави – Портников

Журналіст Віталій Портников переконаний, що грошовий і соціальний ресурс країни вичерпаний і Україна в її теперішньому стані далі існувати не може. «Питання в тому, чи готові люди з освітою, з досвідом, із зацікавленістю в країні взяти в цьому участь, чи вони все залишать на хаотизацію. Це виключно надання процесу зруйнування цієї державної структури цивілізованих рис», – пояснює Портников.

«Чим Партія Регіонів відрізняється від інших політичних сил? Вона будує тут структуру кримінальної держави! Тому відсторонення цієї партії від влади з подальшим припиненням президентських повноважень Януковича – це порятунок парламентаризму, порятунок президентської інституції, порятунок української державності», – переконаний журналіст.



Доведеться «кидати клавіші» – Гриценко

Голова політичної партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко вважає, що Україна доходить до «точки біфуркації», коли держава або піде «по висхідній», або перейде до категорії «failed states».

Гриценко переконаний, що для зміни політично ситуації в Україні люди, які генерують ідеї в мережі, мають «девіртуалізуватись».



Можливості цинічних політичних проектів уже вичерпані – Макаров

Кінодокументаліст, телеведучий, письменник Юрій Макаров переконаний, що для досягнення позитивного результату потрібно подолати прірву у взаєморозумінні між різними соціальними групами.

«Брак «соціального капіталу» – це те, об що може розбитися будь-який ідеалістичний проект. А позитивний політичний проект сьогодні може бути тільки ідеалістичним. І цього не треба боятись…», – вважає Макаров.



Немає добрих царів, справа в системіКалниш

Валерій Калниш, заступник головного редактора видання «Коммерсантъ –Україна» вважає, що ніяких змін не відбудеться, тим паче кардинальних.

«Я не бачу, хто прийде на місце Януковича. Є люди більш інтелектуально розвинуті, ніж нинішній Президент і команда, яка його оточує», – вважає Калниш, але альтернативи він поки не бачить: «Головними повинні стати принципи, які ніхто зараз не може запропонувати. Справа ж не в людях, а в принципах та системі. Я не бачу тієї політичної сили, яка змогла б змусити мене піднятися в п’ятнадцятиградусний мороз голосувати. Я не бачу того кінцевого результату, до я кого я можу прийти».



Потрібно 300 нормальних людей і не брати гроші Княжицький

Микола Княжицький, генеральний директор телеканалу ТВі переконаний, що простої зміни владної верхівки не достатньо – потрібно змінити систему стосунків між людьми і владою: «У 2004 році основну причину ми бачили в зміні влади. Їм здавалося,що Кучму потрібно змінити на Ющенка і Тимошенко, і все буде прекрасно. Але насправді очікуваних прекрасних змін не сталося».

Головною проблемою Княжицький вважає недовіру у суспільстві. Щоб подолати цей бар’єр, на думку журналіста, на виборах має бути коло людей (журналістів), які не йтимуть у політику, але займуть принципові позиції щодо збереження власної незалежності.


Виграти вибори в Україні дорого – Сич

Віталій Сич, головний редактор журналу «Кореспондент» вважає, що тотальні й радикальні зміни у владі можливі, але лише за умови, що «нові» люди не будуть займатися мародерством, будувати резиденції розміром з Софіївський парк, відбирати бізнес і саджати до тюрм опозиціонерів.

«У сучасному вигляді люди у владу не підуть. Потрібна фундаментальна адміністративна реформа, яка висвітлює питання скорочення штатів, підвищення зарплат і, звісно, довіра. Потрібно, щоб люди вірили, що Яценюк – це не Янукович, а людина із зовсім іншими цілями, і тоді це стане можливим».


Із засідання Polit Club 28 січня.

Щоб дивитися відеозвіти Polit Club, підпишіться на наш канал на YouTube.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG