Доступність посилання

ТОП новини

У Криму – сильні морози і шторми


Сімферополь – Сильні морози, які лютують в Україні, особливо дошкуляють її південному регіонові – Криму. Минулого тижня тут на кілька днів оголосили, а потім подовжили штормове попередження. І хоча найгірші очікування поки не підтвердилися, кримське управління Міністерства з надзвичайних ситуацій попереджає населення про особливу обережність і готується до нових штормів.

Останніми днями повідомлення місцевих мас-медій, як фронтові зведення: через негоду були знеструмлені житлові квартали в Євпаторії та ціла низка сіл у п‘яти районах – це понад 30 тисяч населення. У Керчі без тепла залишився цілий район цього міста. Там же через шторм було перерване поромне сполучення на лінії «Крим-Кавказ». У Сімферопольському районі у трьох школах вітер зірвав дахи і ще в одній побив вікна, а в Алушті й кількох південнобережних селищах хвилі зруйнували набережні та пляжі. У Ялті через електричне замикання згорів багатоквартирний будинок, 20 людей у мороз залишилися без даху над головою. До цього можна додати повідомлення про пошуки людей, які під час негоди пішли в гори, одного з них досі шукають. Тривають пошуки і двох рибалок, які кілька днів тому вийшли порибалити на озері Сасик-Сиваш. Через негоду рятувальникам довелося припинити пошуки. Як і пошук тіла жінки, яка вирішила під час 5-бального шторму сфотографуватися на набережній Алушти і її змило в море хвилею.

Прес-офіцер кримського главку МНС полковник Володимир Іванов каже, що рятувальники очікували гіршого, коли спершу 24 січня оголосили, а 27 – подовжили штормове попередження. Зараз ситуація в Криму більш-менш стабільна.

«Єдине, напевно, чим відрізняються нинішні морозні дні від, наприклад, позаминулих вихідних – це певне збільшення пожеж. Це пояснюється порушеннями під час обігріву переважно житла. Кількість пожеж зросла у півтора раза, приблизно», – зазначив Володимир Іванов.

Володимир Іванов також повідомив, що через сильні морози, які у найближчі 2-3 дні зростуть до 20-25 градусів уночі, а також сильний вітер, можлива зупинка судноплавання в Керченській протоці та Азовському морі. Водночас він закликав не драматизувати ситуацію, мовляв, січневі сильні морози характерні навіть для Криму.

Загроза залишитися без озимих

Учений-агроном, академік Петро Вольвач теж каже, що нинішні морози – до 15 градусів – для кримських садів та виноградників – не критичні, районовані насадження можуть витримати і мінус 25. Проблема в тому, що перед похолоданням на півострові було досить тепло і частина плодових викинула бруньки, через це урожай фруктів цього року під загрозою. Ще більша загроза за нинішньої погоди – для зернових культур.

«Через пізню сівбу вони пішли в зиму неокріпшими, не відбулося серйозного укорінення. Тим більше, що снігового покрову немає – є небезпека підмерзання», – розповів академік Петро Вольвач.

Уже завтра в Криму очікують до мінус 24 градусів у нічну пору, якщо такі морози протримаються кілька днів, Крим залишиться без озимих.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG