Доступність посилання

ТОП новини

Росія прагне бути головним посередником у Сирії


На тлі загострення протистояння у Сирії 31 січня майбутнє цієї близькосхідної держави будуть обговорювати на рівні ООН. Члени Ради безпеки ООН наразі по-різному оцінюють варіанти, як зупинити кровопролиття і подолати кризу.

Під Дамаском три дні поспіль було чути стрілянину за участю танків. За повідомленнями, проурядові сили безпеки відновили контроль над кількома околицями під сирійською столицею. Говорять про десятки загиблих. Підтвердження інформації з незалежних джерел немає, адже сирійська влада не пускає іноземних журналістів. За свідченням очевидців, багато мечетей у Сирії перетворили на госпіталі, пораненим не вистачає медикаментів і донорської крові.

ООН заявила, що від початку сирійського протистояння десять місяців тому там загинуло понад 5 тисяч осіб, але міжнародні спостерігачі не спроможні встежити за останніми подіями.

На дипломатичному фронті Росія у понеділок оголосила про те, що сирійський уряд погодився взяти участь у неофіційних переговорах у Москві з сирійською опозицією. Але неназваний представник Сирійської опозиційної ради заявив, що будь-які переговори від крилом Москви неможливі. Росія має міцні зв’язки з режимом сирійського президента, включно з військовими контрактами.

У вівторок у Нью-Йорку будуть обговорювати проект резолюції Ради безпеки ООН, в основі якого мирний план Ліги арабських держав. Він передбачає початок переговорів з опозицією після відставки президента Сирії Башара Асада й передачі повноважень віце-президентові. План також передбачає формування уряду національної єдності, проведення дострокових виборів та обрання національної асамблеї для створення нового проекту Конституції.

Росія «прикриває брутальний» режим?

Якщо офіційний Дамаск назвав цей план «змовою» проти сирійського народу, то Європейський Союз підтримує його. У засіданні в Нью-Йорку братимуть участь міністри закордонних справ Великої Британії і Франції. Як заявила прес-служба британського уряду, «Росія більше не може пояснити блокування ООН і забезпечення прикриття брутальних репресій режиму».

Зі свого боку, міністр закордонних справ Росії запевнив, що Москва готова «вислухати» пропозиції арабських країн щодо Сирії. «Становище змінюється, але ми будемо намагатися отримати весь фактичний бік справи в Раді безпеки ООН», – заявив Сергій Лавров напередодні.
.
Росія перед тим розкритикувала наміри Ліги арабських держав після спалаху насильства вивести своїх спостерігачів з Сирії. Остаточне рішення арабські країни мають ухвалити цієї неділі, 5 лютого.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG