Доступність посилання

ТОП новини

Суд у США розгляне позов Луценка щодо незаконного затримання – адвокат


У США окружний суд Округу Колумбія прийняв до розгляду позов колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка до Генерального прокурора Віктора Пшонки і кількох його підлеглих.

Про це повідомив учора адвокат Луценка Ігор Фомін в ефірі телевізійного «5 каналу».

Він уточнив, що Луценко звернувся до цього суду з тим, щоб на міжнародний рівень «винести питання, з якими ми неодноразово зверталися як до Генпрокуратури, так і безпосередньо до Печерського суду».

У позові Юрій Луценко вимагає визнати його кримінальне переслідування незаконним і політично мотивованим, а також стягнути на його користь компенсацію моральної шкоди, сума якої в заяві не уточнюється.

В електронному реєстрі судових справ США зазначено, що позов Луценка зареєстрований в окружному суді Округу Колумбія ще 15 грудня.

Ідеться про цивільний позов Юрія Луценка проти Віктора Пшонки як генерального прокурора України, Рената Кузьміна як заступника генпрокурора, Сергія Войченка як старшого слідчого ГПУ, Антона Зінченка як прокурора ГПУ, а також проти ста невстановлених осіб, які допомагали названим. Як мовиться в позові, Луценко домагається відшкодування шкоди, якої завдали йому ці особи, порушивши його засадничі права людини, визначені міжнародним правом, серед того право на свободу від тривалого безпідставного утримання під вартою, а також застосувавши до нього жорстоке, нелюдське і принизливе ставлення.

Можливість такого цивільного позову іноземців проти іноземців в американських судах через такі порушення міжнародного права, як порушення прав людини, передбачена законодавством США.

Суму відшкодування Луценкові має визначити суд, мовиться в позові.

Видання Kyiv Post звернуло увагу, що справу веде у США той самий адвокат, який займається й схожим минулорічним позовом колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко проти компанії «РосУкрЕнерго» та її співвласника Дмитра Фірташа, що розглядається в окружному суді Південного округу Нью-Йорка.

Тим часом сьогодні Печерський районний суд Києва продовжить дослідження матеріалів справи, порушеної проти колишнього міністра.

Генеральна прокуратура обвинувачує Юрія Луценка у перевищенні службових повноважень. Суд над колишнім міністром розпочався у травні 2011 року, а він сам перебуває у камері попереднього ув’язнення з грудня 2010 року.
XS
SM
MD
LG