Доступність посилання

ТОП новини

Паперові торбинки проти поліетиленових пакетів


Київ – В Україні можуть заборонити поліетиленові пакети. Такий законопроект розробило Міністерство регіонального розвитку. Якщо депутати підтримують нововведення, від наступного року за продаж пластикових торбинок штрафуватимуть.

У Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ розробили законопроект, яким пропонують заборонити виробництво, імпорт і поширення «полімерних пакунків». На порушників чекає штраф до 1700 гривень.

Однак заборона Міністерства стосується не всіх пакетів, зауважує начальник Управління благоустрою територій та комунального обслуговування міністерства Олександр Ігнатенко.

«Ті полімерні пакунки, які тонші 0,025 міліметрів і об'ємом менші 20 літрів, ми хочемо заборонити. Ми плануємо, щоб маленькі пакунки зовсім зникли», – зазначає він.

Багато країн, зокрема Китай, Бангладеш, Сінгапур, давно відмовилися від поліетилену. Із нового року це зробили ще й Франція та Італія. Найсуворіші в світі санкції за виробництво, імпорт або продаж пластикових пакетів загрожують мешканцям африканської держави Танзанії – штраф у 2000 доларів або рік в’язниці. Ці торбинки є шкідливими, розповідає колишній міністр охорони довкілля Сергій Курикін.

«Поліетиленові пакети є одним із джерел забруднення довкілля. Пластик у природних умовах не розкладається. Сучасні поклади сміття значною мірою формуються саме за рахунок пакувальних матеріалів, зокрема отаких поліетиленових пакетів. Ефективного й дешевого способу утилізації таких пакунків нема. Під час розкладу, наприклад, спалювання, вони виділяють надзвичайно шкідливі діоксинові сполуки, які шкодять здоров’ю людини. Перехід у національних масштабах на паперову тару, на паперові пакети наблизив би нас до розв’язання проблеми сміття», – вважає екс-міністр.

Альтернативи поліетилену

Виробляють паперові пакети не з первинної целюлози – їх роблять зі вторинної сировини, тобто макулатури. І навіть, якщо такий виріб потрапить у навколишнє середовище, а не на подальшу переробку, то розкладеться у природних умовах без залишку і шкоди для природи.

Проект Мінрегіонбуду про заборону пластикових мішечків зараз проходить громадське обговорення, далі його спрямують до Верховної Ради. Навіть якщо депутати пропозицію Міністерства не підтримають, екологи радять користуватися пластиковими пакетами якнайменше. Крім паперових мішечків, можна, наприклад, брати з собою в магазин або на ринок торбинки полотняні.

Існує ще одна альтернатива – не так давно вчені винайшли так звані біопакети. Виглядають вони як звичайні поліетиленові. Але в сировину при їх виробництві додають спеціальний компонент, який дозволяє пакету повністю утилізуватися за 2-3 роки (термін повної утилізації звичайних пакетів – 150-200 років). При цьому вони не чинять негативного впливу на довкілля. Такі торбинки вже продають і в Україні.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG