Доступність посилання

ТОП новини

МВС: EX.UA закрили через порушення авторських прав


Офіс EX.ua сьогодні (фото з сайту mvs.gov.ua)
Офіс EX.ua сьогодні (фото з сайту mvs.gov.ua)
Діяльність файлообмінника ЕХ.UA припинена за порушення прав інтелектуальної власності. Про це повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ України.

«Під час обшуків в офісі та дата-центрах файлообмінного ресурсу оперативники вилучили 200 серверів із загальним обсягом інформації понад 6000 терабайт», – йдеться у повідомленні.

За даними МВС, «справа не у технічних проблемах та збоях, а у кримінальній справі, в рамках якої українські правоохоронці припинили діяльність вказаного ресурсу». «Під час оперативного супроводження кримінальної справи встановлено, що адміністрація зазначеного веб-сайту всупереч законним вимогам правовласників і положенням Закону України «Про авторське право та суміжні права» забезпечувала масштабне розповсюдження на території держави та поза її межами протиправного контенту – сотень тисяч найменувань аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм та комп’ютерних програм», – повідомляють у МВС.

У міністерстві також наголошують, що приводом до порушення кримінальної справи за частиною 2 статті 176 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав, «послугували звернення, що надійшли на адресу Міністерства внутрішніх справ України від офіційних представників провідних світових виробників програмного забезпечення – міжнародних корпорацій Adobe Systems Inc., Microsoft Corporation, Graphisoft Inc. тощо, програмні продукти яких упродовж тривалого часу незаконно розповсюджувались через веб-сайт ЕХ.UA».

«Оперативники з’ясували, що адміністрацію ресурсу очолював громадянин Латвії. Наразі 16 працівників офісу компанії допитуються, а вилучена техніка направлена на експертизу. Скільки осіб буде притягнуто до відповідальності в рамках розслідування цієї кримінальної справи, стане зрозуміло після проведення необхідних слідчих та процесуальних дій», – йдеться у повідомленні.

У МВС нагадують, що відповідальність за статтею Кримінального кодексу України, за якою порушена кримінальна справа, передбачена у вигляді позбавлення волі на термін до 5 років з конфіскацією примірників творів та відповідного обладнання.

У відомстві також називають закриття веб-ресурсу EX.UA «справою світового масштабу».
XS
SM
MD
LG