Доступність посилання

ТОП новини

Стецьків: «Генпрокуратура не збирається виконувати вимоги ПАРЄ»


«Ми прийшли не за адресою» – депутат від НУНС
«Ми прийшли не за адресою» – депутат від НУНС
Київ – Генпрокуратура не збирається виконувати вимоги резолюції ПАРЄ. Про це заявили опозиційні депутати після зустрічі з керівництвом відомства. Зі свого боку, в Генпрокуратурі стверджують, що в резолюції «жодним словом не прописана назва «Генеральна прокуратура». А компетенція в питаннях зміни запобіжного заходу колишнім посадовцям, що перебувають у СІЗО, належить виключно суду, зазначають там.

Зранку 31 січня до будівлі Генпрокуратури прийшли депутати від «БЮТ-Батьківщини» і «Нашої України – Народної самооборони». Раніше вони відправили до ГПУ листа – з вимогою обговорити виконання резолюції ПАРЄ щодо України з генпрокурором Віктором Пшонкою. Депутати, зокрема, хотіли дізнатися, що саме відомство вже зробило аби звільнити з-під варти екс-главу МВС Юрія Луценка та колишнього тимчасового виконувача обов’язків міністра оборони Валерія Іващенка.

Жодним словом у резолюції ПАРЄ слова «Генеральна прокуратура» не прописані – прес-служба ГПУ

Народні депутати Володимир Ар’єв, Олена Бондаренко, Юрій Гримчак, Андрій Павловський і Тарас Стецьків таки зустрілися з генпрокурором Віктором Пшонкою та його заступниками. Зустріч тривала менше години.

На закиди та вимоги депутатів Пшонка сказав, що назва «Генеральна прокуратура в резолюції ПАРЄ жодним словом не прописана». Про таку відповідь повідомив керівник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко.

«Жодним словом у резолюції ПАРЄ не прописані слова «Генеральна прокуратура». Тобто до Генеральної прокуратури безпосередньо якихось резолюцій не прописано. Що стосується вимог народних депутатів про звільнення або зміну запобіжного заходу Луценку й Іващенку, то компетенція у цих питаннях належить виключно суду. Суд ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу, і тільки він може винести рішення про зміну цього заходу. Державний обвинувач у суді є процесуально незалежною особою і не може отримувати якихось вказівок або відчувати на собі тиск керівництва Генеральної прокуратури», – зазначив Бойченко.

«Ми прийшли не за адресою»

Представники опозиції назвали таку відповідь Генпрокуратури намаганням «петляти між крапельками». Депутат від НУНС Тарас Стецьків зауважив: після розмови стало ясно, що вимоги ПАРЄ генпрокуратура не виконуватиме.

«Нам було сказано: Генпрокуратура не впливає на державне обвинувачення – так, ніби державні обвинувачі не є працівниками прокуратури. Також була спроба прочитати лекцію на тему юриспруденції, і стало ясно, що ніхто в Генпрокуратурі не збирається з боку державного звинувачення знімати вимогу тримати Луценка та Іващенка під вартою», – сказав Стецьків.

Тепер стало зрозуміло, що вимагати виконання рішення ПАРЄ депутати прийшли не за адресою, зауважив б’ютівець Андрій Павловський. «Після спілкування з керівництвом Генпрокуратури ми зрозуміли, що самостійно вони рішення не приймають, ми прийшли не за адресою з вимогою виконання рішень ПАРЄ. Треба було йти до Януковича, до їхнього хазяїна, кума ще когось. Бо всі рішення у нас в державі ухвалюються однією особою».

Президент Віктор Янукович неодноразово наголошував, що жодним чином на судову владу України не впливає.

Формально заява Віктора Пшонки про те, що резолюція ПАРЄ Генпрокуратури не стосується, відповідає українському законодавству, говорить експерт з міжнародних відносин, заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий. Адже деякі міжнародні документи і конвенції повного відображення у внутрішньому законодавстві не знаходять, а генпрокуратура керується саме ним, каже Чалий. В рекомендаціях ПАРЄ дійсно нема конкретного звернення до Печерського суду, або до Генеральної прокуратури, однак там є звернення до України, зауважує експерт.

«Формально заява генпрокурора може бути правильна, а по духу закону повинні бути певні кроки назустріч рекомендаціям. Рекомендації Ради Європи, на жаль, автоматично не можуть бути втілені, зокрема в діяльності прокуратури. Тут потрібні відпрацювання законодавства, але для того, щоб система прокуратури була реформована, потрібен певний час. Водночас певні кроки робити треба вже зараз. Я би порадив Генпрокурору, звертаючи увагу на те, що нема таких прямих зобов’язуючих норм, все-таки висловлювати певне бажання йти назустріч рекомендаціям», – сказав Валерій Чалий.

Чи лікуватимуть Тимошенко канадці та німці?

Після закінчення зустрічі керівництва Генпрокуратури та опозиційних депутатів у відомстві заявили, що депутати від БЮТ і НУНС під час розмови намагалися тиснути на хід судових процесів. Зокрема, вони «настійливо примушували Генерального прокурора втрутитися у хід судових процесів Тимошенко, Луценка та Іващенка, що є прямим порушенням чинного українського законодавства та тягне за собою кримінальну відповідальність», – сказано в повідомленні на сайті державного органу.

Водночас, після зустрічі керівництва прокуратури з депутатами стало відомо, що одна з вимог резолюції ПАРЄ (пункт номер 10) таки має бути виконана – Юлії Тимошенко обіцяють провести незалежне медичне обстеження іноземними медиками.

«Це ініціатива, проявлена Генеральним прокурором на ті звернення народних депутатів і міжнародних медичних організацій про проведення незалежного дослідження і лікування, якщо в цьому буде потреба», – зазначив прес-секретар відомства Юрій Бойченко.

Однак, депутати поки сумніваються в тому, що така незалежна комісія дійсно обстежить Юлію Тимошенко якнайшвидше.

Наприкінці минулого тижня ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо України. У Раді Європи вимагають звільнити звинувачених у зловживанні службовим становищем Юрія Луценка та Валерія Іващенка з-під варти, а також лікувати засуджену до 7 років ув’язнення Юлію Тимошенко поза межами пенітенціарної системи.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG