Доступність посилання

ТОП новини

Путін поскаржився на українців


Російський прем’єр констатує масове ухиляння від сплати податків мігрантами з України
Російський прем’єр констатує масове ухиляння від сплати податків мігрантами з України
Москва Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін констатує масове ухиляння від сплати податків мігрантами з України. Про це він заявив минулого тижня, коли відвідував Федеральну міграційну службу Росії, де йому продемонстрували інтерактивну міграційну карту Російської Федерації. Експерти впевнені, що це заява не стільки прем'єр-міністра Путіна, скільки кандидата на президента Росії, і вона є частиною передвиборної риторики.

Надія, молода жінка з шахтарського містечка на Донеччині, в Москві вже 16 років. Зараз вона працює продавцем на одному з московських ринків. До Москви Надія приїхала, коли в рідному місті стало важко знайти роботу.

«Якщо була б робота, – каже жінка, – звичайно я б жила вдома у своїй квартирі, на своїй землі. А так, через те, що не вистачає роботи, її взагалі немає в нашому містечку, доводиться виїжджати і заробляти. Доводиться робити реєстрацію, дозвіл на роботу. І звичайно це все коштує грошей. Це ж все оформляється офіційно».

Хто винен?

Слід зауважити, що гроші, які трудові мігранти платять за реєстрацію, поповнюють російську державну казну. Що ж стосується податків, то трудові мігранти, які приїжджають в Росію – в тому числі з України – це, як правило, люди, які виконують низькокваліфіковану роботу і зарплата у них – готівкою, за домовленістю з роботодавцем.
Влада навмисно вносить плутанину в свідомість громадян
Лідія Графова

Чи знав про це глава ФМС Росії Костянтин Ромадановський, коли говорив прем'єр- міністру Путіну, що «Громадяни України на дві доби приїжджають, заробляють гроші, не платять податки, на один день їдуть до себе і знову повертаються»? Однак, посилаючись на цю інформацію, глава російського уряду констатував, що мігранти таким чином обходять закон. На думку голови виконкому громадського руху «Форум переселенських організацій» Лідії Графової, «влада навмисно вносить плутанину в свідомість громадян» і використовує антиміграційні настрої у своїх передвиборчих цілях.

Передвиборна риторика

Майже рік тому, в березні 2011 року Міністерство соціальної політики України та ФМС Росії домовилися про співпрацю в питаннях трудової міграції, підписавши відповідний меморандум. Тоді ж кількість українських трудових мігрантів оцінювалася в 2,5-3 мільйони осіб.

Більшість експертів вважає, що відвідування Путіним ФМС і сказані там слова це – суто передвиборна риторика кандидата на президента. І ніяких реальних наслідків для трудових мігрантів з України швидше за все не буде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG