Доступність посилання

ТОП новини

«Еразмус Мундус»: обміни студентів тривають вже чверть століття


Брюссель – Найбільша з існуючих у світі програма обмінів студентів, викладачів та науковців «Еразмус Мундус» відзначає 25 років з часу свого заснування. Сотні тисяч молодих європейців щороку поглиблюють знання мов, професійні навички чи просто діляться ідеями за межами своїх університетів і країн. Підняти келих шампанського з нагоди ювілею програми «Еразмус» мають привід і українські студенти та викладачі. Адже з 2004 року її можливостями скористалися майже 8 сотень українців.

Українські студенти вже восьмий рік мають доступ до програми міжнародного освітнього співробітництва «Еразмус Мундус». Один з її компонентів спрямований на розвиток співпраці між закладами вищої освіти держав Євросоюзу і третіх країн.

Є й поділ на проекти за географічним принципом. Зокрема, для держав-учасниць інаціативи «Східного партнерства» виділили понад 35 мільйонів євро.

Ці гроші планують витратити на обміни студентами, докторантами й науковцями, пояснює радник місії України при Євросоюзі Ольга Посадська.
Буде виділено понад 360 стипендій
Ольга Посадська

«У рамках конкурсу, оголошеного на цей рік, вісімнадцять вищих навчальних закладів України будуть реалізовувати 4 великі проекти спільно з провідними європейськими університетами, – каже вона. – На ці цілі буде виділено понад 360 стипендій. Скажімо, від 24 – до 130 тисяч євро може бути виділено на аспірантський курс, тривалістю 3 роки».

«Еразмус» – реакція на виклики освіти

Сучасна вища освіта постала перед низкою викликів. Зокрема, перед вимогами, що їх диктує всі більша глобалізація та багатокультурність суспільства. Тому українська освіта не може залишатися осторонь процесів динамічного розвитку й інтернаціоналізації навчання у об’єднаній Європі та за її межами.

Загалом з 1987 року, коли створили програму «Еразмус Мундус», майже 3 мільйони студентів провели частину свого навчання й стажування за кордоном. І представники Єврокомісії, що опікуються освітою та молоддю, мають право пишатися, адже рівно чверть століття «Еразму»с вносить позитивні зміни в життя та душі європейської молоді.
Значна кількість колишніх студентів програми «Еразмус» самі стали викладачами за кордоном
Андрулла Васіліу

«Цікаво бачити, що значна кількість колишніх студентів програми «Еразмус» самі стали викладачами й академіками і працюють або у своїх країнах, або – частіше – за кордоном, – зауважує комісар ЄС з питань освіти, культури, багатомовності та молоді Андрулла Васіліу. – Адже переїзди вже стають звичкою. Цей 25-річний ювілей відзначається одночасно із підготовкою нової освітньої та тренінгової програми, яку ми назвали «Еразмус для всіх».

2 мільярди – для третіх країн?

Як пояснює Радіо Свобода Ольга Посадська, програма, згадана єврокомісаром, узагальнить співробітництво студентів, освітян та дослідників.

«Щось конкретне про цю програму казати ще зарано. Наскільки мені відомо, комісаром ЄС з питань освіти, молоді та спорту було оголошено, що для співпраці з третіми країнами у програмі буде зарезервовано два мільярди євро», – підсумовує представниця місії України при ЄС і закликає українську молодь активніше залучатися до програми «Еразмус Мундус».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG