Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія знову переговорять про Чорноморський флот


Київ – 1 лютого має початися черговий раунд переговорів між Україною та Росією щодо перебування російського Чорноморського флоту на території Севастополя. Про це повідомили у МЗС Україні. Також дипломати зазначають, що триває процес приведення принципів базування російського флоту у відповідність до українських законів. А експерти констатують: ці принципи не вдається узгодити вже майже півтора десятиліття – відтоді, як підписали базові угоди щодо перебування Чорноморського флоту. І Харківські домовленості не допомогли у досягненні компромісу.

Україна та Росія досі не вирішили чимало проблем, які стосуються перебування Чорноморського флоту, констатує військовий експерт Сергій Згурець. Зокрема, досі не вирішені такі питання, як інвентаризація земель та об’єктів, що контролює цей флот на території України, умови, за якими ЧФ має право міняти свої озброєння, використання росіянами полігонів в Україні.

При цьому підписана президентами Януковичем та Медведєвим у квітні позаминулого року в Харкові угода про продовження перебування Чорноморського флоту на території України до 2042 року позбавила українську сторону козирів на переговорах, зазначає Сергій Згурець.

«Ми базуємося у вас довго»

«Тому що зараз росіяни в принципі можуть говорити, що так чи інакше ми базуємося у вас довго, тому це питання можна продовжувати відкладати у довгу шухляду. Раніше виведення флоту в принципі примушувало обидві сторони знайти вирішення тих проблем, які на сьогодні можна вже начебто і не вирішувати», – каже експерт.

Зараз сусідня держава не платить за свій флот жодної копійки. Це може тривати ще 10 років, поки не спишуть мільярди газового боргу України перед Росією.

За словами колишнього міністра оборони України, народного депутата від Партії регіонів Олександра Кузьмука, погодившись на Харківські угоди Україна виявила добру волю і Росії варто було б на це зважати.

«Я розумію, що є складнощі, я розумію, що є з вини тих чи інших осіб порушення. Але на них слід реагувати. Тим більше, що у Харкові підписали угоду про перебування флоту до 2042 року. А це означає більше відповідальності на російській стороні», – зауважує Олександр Кузьмук.

Чорноморський флот Росії за своєю військовою потужністю не здатен конкурувати із військово-морськими силами країн НАТО. Він поступається навіть турецькому флоту. Це констатує військовий експерт Валентин Бадрак.

І, на його думку, всі дії Росії щодо свого флоту мають на меті передусім вплив на ситуацію в Україні. До того ж, після зміни своєї військової доктрини Російська Федерація формально надала собі можливість захищати інтереси росіян на території інших держав.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG