Доступність посилання

ТОП новини

Тернопільські журналісти вибачились перед іноземними студентами


Публікація «Нової Тернопільської газети», 30 січня 2012 року (Photo courtesy of Guy Germain)
Публікація «Нової Тернопільської газети», 30 січня 2012 року (Photo courtesy of Guy Germain)
Львів – «Нова Тернопільська газета» сьогодні вибачилась перед іноземними студентами, які навчаються у вишах Тернополя. У редакційній статті, розміщеній на першій шпальті, мовиться, що редакція не мала наміру ображати людей за расовою ознакою. Колаж, на думку газетярів, не є проявом расизму, а швидше алегорія, якою журналісти намагалися показати, що «індивідуум чоловічої статі у нетверезому стані (будь-якої раси, національності та віросповідання), який ще й залицяється до жінки, нагадує мавпу».

Також редакція пояснила, чому у колажі використала фотографію групи іноземних студентів з Тернопільського технічного університету. Бо в такий спосіб газетярі хотіла продемонструвати, що іноземці у Тернополі не лише навчаються, а й відвідують розважальні заклади, де споживають «не лише безалкогольні напої». Редакція висловила жаль, що її стаття «кинула тінь расизму на редакцію, Тернопіль і загалом Україну» і попросила вибачення.

Як інформувало Радіо Свобода, минулого тижня тернопільська газета опублікувала статтю, без авторського підпису, про бійку біля місцевого бару двох іноземних студентів Тернопільського вишу через дівчину. Текст публікації поданий під заголовком «Біля «Орнави» лилася «чорна» кров… Араби з неграми билися за наших к…», а також журналісти подали колаж, зобразивши світловолосу дівчину, яку за груди тримає мавпа. На задньому плані монтажу фотографія темношкірих студентів, які навчаються в тернопільському університеті імені Пулюя.

Молоді іноземці заявили, що газета образила їхню честь і гідність і вимагали від редакції вибачення. Ректорат вишів просив молодих людей не вдаватись до протестів.

Тернопільська прокуратура з’ясовує, чи газетна публікація розпалює міжнаціональну ворожнечу. Тим часом, на думку експертів, опитаних Радіо Свобода, стаття містить ознаки расизму.

Чимало закордонних ЗМІ зреагували на публікацію місцевої газети і пишуть про расизм і ксенофобію в Україні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG