Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову погрожує ветувати резолюцію ООН про Сирію


Посол Росії в Організації Об’єднаних Націй Віталій Чуркін заявив у середу, що Москва вдасться до свого права вето в Раді безпеки ООН при голосуванні щодо резолюції про становище в Сирії, якщо її текст буде «неприйнятним», «помилковим» і таким, що «призведе до посилення конфлікту».

За його словами, голосування з приводу проекту резолюції, підготованого європейськими і арабськими країнами, буде «контрпродуктивне», бо Росія не відступить від своєї вимоги, що для виходу з сирійської кризи треба знайти тільки внутрішнє вирішення.

Чуркін закликав сирійську опозицію виявити «відвагу» і піти на переговори з режимом авторитарного президента Башара аль-Асада, якого Росія підтримує.

Росія критикує нинішній проект, бо його текст не містить прямого виключення можливості іноземного втручання в вирішення сирійського конфлікту.

Натомість Сполучені Штати Америки закликають Раду безпеки до негайної дії щодо Сирії, де щодня з’являються все нові жертви насильства.

Проект резолюції, поданий и вівторок до Ради безпеки Лігою арабських держав за підтримки США, Великої Британії і Франції, серед іншого, містить заклик до Асада припинити насильство проти його супротивників і відійти від влади.

Тим часом у Сирії триває насильство. У середу, за повідомленнями сирійських активістів, у сутичках між урядовими силовими структурами, з одного боку, і супротивниками режиму та колишніми силовиками, які перейшли на їхній бік, із іншого в місті Хомс і деінде в країні загинули не менш як 15 людей, а загалом за останні три дні – майже 200 людей.

За оцінками ООН, іще станом на початок місяця в Сирії було близько 5 тисяч 400 загиблих унаслідок придушення протестів проти влади від березня минулого року.
XS
SM
MD
LG