Доступність посилання

ТОП новини

Безробітних у Європі більшає


Італійський прем’єр Маріо Монті під час презентації щорічного урядового звіту, Рим, 29 грудня 2011 року
Італійський прем’єр Маріо Монті під час презентації щорічного урядового звіту, Рим, 29 грудня 2011 року
Рим – У Європі склалася надзвичайна ситуація із безробіттям. В 17 державах єврозони наприкінці минулого року рівень безробіття сягнув понад 10% – це найвищий показник від часу запровадження валюти євро, інформує агентство Eurostat. Внаслідок боргової кризи протягом 2011 року безробіття зросло на 0,4 пункти, порівняно з попереднім роком (в країнах єврозони без роботи 16,5 мільйонів людей). Максимальний показник безробіття в Іспанії та Греції, тоді як мінімальний – в Австрії та Нідерландах. Серед країн, де гостро відчувають дефіцит роботи опинилася й Італія, хоча безробіття там ще не досягло середньоєвропейського рівня.

59-літній механік із Генуї П’єро Аквіліно вже рік сидить вдома у вимушеній відпустці. Отримує мінімальну грошову допомогу від держави. Через кризу мале підприємство з виробництва автодеталей, де він працював 20 років, призупинило діяльність. Коли пан Аквіліно зможе повернутися до роботи, невідомо. А з новою пенсійною реформою відтерміновується і час його виходу на заслужений відпочинок.

«Моя родина складається з трьох осіб. На щастя, кредит за квартиру платимо помірний. Моя дружина працює в державному секторі, а 23-річний син без роботи. Найбільше мене турбує доля мого сина, бо для старшого покоління, думаю, якийсь вихід знайдуть, а ось головна проблема Італії це відсутність перспективи для молоді», з жалем констатує журналістам П’єро Аквіліно.

Безробітна молодь

Він визнає, що його ситуація ще не настільки критична, як у багатьох співвітчизників. Для тих італійців, яким доводиться вкрай сутужно, єдиним порятунком залишаються батьки-пенсіонери. Своїми пенсіями і багаторічними заощадженнями вони підтримують родини дітей.

Це реальна картина сучасної Італії, де станом на грудень минулого року без роботи числяться 2 мільйони 243 тисячі людей. Офіційний рівень безробіття підскочив до майже 9% – найвищий показник за останні 8 років, інформує Інститут національної статистики ISTAT.

Кожний третій італієць молодший 25 років не має робочого місця. Рівень молодіжного безробіття в Італії сягнув 31%, що на 10 пунктів вище середнього показника по єврозоні (21,3%).

Уряд готує реформу ринку праці

Єврокомісія заявила про неприйнятно високий рівень незайнятості молодих італійців і закликала Рим діяти негайно. Технічний уряд Маріо Монті поставив за мету протягом березня ухвалити закон про реформу ринку праці та системи соціального забезпечення.

«Молоді люди повинні змиритися з думкою, що не матимуть постійного робочого місця на все життя. Зрештою, правду кажучи, це монотонно. Куди краще змінювати атмосферу, поставати перед новими викликами, якщо для цього будуть сприятливі умови, безумовно», заявив прем’єр Маріо Монті в інтерв’ю телеканалу Mediaset.

Першочерговим завданням реформи урядовці вважають запровадження мобільності на ринку праці і зменшення розриву між двома категоріями: тими, які давно працюють, і тими, які шукають роботу. Як пояснив глава кабінету, слід послабити соціальний захист працівників із постійними конрактом і водночас поліпшити умови праці для початківців та взагалі доступ до роботи нових кадрів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG