Доступність посилання

ТОП новини

Анжеліка Рудницька презентувала у Києві персональну виставку


Євгенія Олійник

Київ – Художниця, письменниця та співачка Анжеліка Рудницька відкрила у Києві персональну виставку «Містерія літочислення». Вперше за вісім років творчості усі її роботи – вишиті картини, гобелени, декоративні тарілки тощо – зібрані разом. Згодом виставку відкриють в інших містах України.

Вишиті картини Анжеліки Рудницької мандрували не тільки Європою, а й Азією. Саме за них 2010 року в Південній Кореї вона отримала нагороду «Світовий майстер». Тепер у Києві вперше представлений результат восьми років творчості митця – а це понад півтори сотні робіт. Окрім картин, на виставці відвідувачі також зможуть побачити гобелени, декоративні тарілки та вишиті подушки.

«Ніколи досі усі роботи, що об’їздили весь світ, а у Анжеліки разом персональних і групових виставок близько ста, з них понад сімдесят – це персональні виставки, вони ніколи не збиралися усі разом», – зазначає президент мистецької агенції «Територія А» Олександр Бригинець.

Анжеліка Рудницька переконує, що працює у стилі етномодерн, який, за її словами, сама ж і створила. Її творчість є унікальним явищем, адже відомих митців саме у техніці вишивання, які б багато подорожували зі своїми роботами, немає.

Як каже художниця, на створення «Містерії літочислення» її надихнули роздуми про плинність часу. «Кожна моя робота – це молитва, розмова з Богом, медитація, можна називати, як завгодно, але це дуже інтимний процес. Цікаво, що цього ніхто не підбирав спеціально, але за вісім років я створила саме дванадцять великих циклів робіт – наче на позначення дванадцяти місяців у році», – розповідає Анжеліка Рудницька.

«Повертати Україну українцям»

Ця виставка стане стартом великого арт-туру містами України. Анжеліка Рудницька запевняє, що найбільша цінність її подорожей світом була не в тому, щоб популяризувати власну творчість – адже свої роботи вона не продає. Вона хотіла розповісти про Україну, якої не знають іноземці. А тепер її мета – щоб побачене в Європі оцінили в самій Україні.

«Тепер місія виставки – зшити любов’ю Україну. Хай політики намагаються роздерти її на дві частини, але ми знаємо, що ми всі однакові, і ми всі любимо нашу країну. Моя частинка любові теж «зашита» в цих роботах», – каже художниця.
Але найважливіше завдання цієї виставки – повертати Україну українцям, вважає завідувачка кафедри фольклористики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олена Івановська.

«Кожен, хто бачить ці роботи – повернутий очима в середину самого себе. І це не менш важливо, ніж презентувати Україну світові», – наголошує Олена Івановська.
Виставка «Містерія літочислення» працюватиме у Національному музеї Тараса Шевченка у Києві до 12 березня цього року.

Анжеліка Рудницька презентувала у Києві виставку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG