Доступність посилання

ТОП новини

На харчування хворого у Київському онкоцентрі щодня виділяють 13 гривень


Ukraine -- Fresenius gemodialysis center, Cherkassy, April 13, 2011
Ukraine -- Fresenius gemodialysis center, Cherkassy, April 13, 2011
Київ – 4 лютого в Україні відзначатимуть Всесвітній день боротьби з онкозахворюваннями. А перед цим українські користувачі інтернету повідомляли, що Київський міський онкоцентр не має грошей, щоб прогодувати пацієнтів свого паліативного відділення і бракує навіть хліба.
І в лікарні, і в міському управлінні охорони здоров’я таку інформацію спростовують. При цьому повідомляють: на щоденне харчування кожного хворого центру виділяють 13 гривень.


Нещодавно у соцмережах стали з’являтися повідомлення, буцімто «через бюджетні проблеми» хоспіс Київського міського онкоцентру більше не в змозі годувати своїх пацієнтів. Користувачів соціальних мереж закликали привезти туди їжу та бинти.

Радіо Свобода вдалося поговорити із родичами деяких пацієнтів цього відділення. Відповіді виявилась доволі суперечливими: одні заявляли, що хворих досі годували щодня, крім вихідних, коли приносили тільки чай. Інші опитувані казали, що лікарі недавно попередили про ремонт харчоблоку, мовляв, поки ремонтуватимуть, їжу приносити повинні родичі.

«Годували щодня, тричі на день. Якщо вони не могли їсти самі, годували з ложечки. Ну, харчування було не дуже, але зараз зовсім не має бути – на ремонт закрили кухню», – розповіла родичка одного з пацієнтів.

Інформацію про запланований ремонт підтвердили у Лізі сприяння розвитку паліативної допомоги, яка після інтернет-повідомлень приїжджала у лікарню проводити «громадський моніторинг». Радіо Свобода взяло коментар у виконавчого директора цієї громадської організації Лесі Брацюнь.

«Це є звичайна ситуація, яка зараз у лікарні владнається. Там просто йдеться про зміну закладу, який буде забезпечувати харчування хворих. Зараз вирішується, який заклад цим займатиметься», – розповіла Леся Брацюнь.

Раз на день

Керівництво відділення паліативної допомоги офіційно коментувати ситуацію відмовилось. Але у приватній бесіді нам розповіли, що хоча хоспіс забезпечують найнеобхіднішим, зокрема, знеболювальним, родичам пацієнтів доводиться докуповувати медикаменти, яких у лікарні немає. Крім того, відділення приймає допомогу від небайдужих у вигляді перев’язочних матеріалів та засобів гігієни.

Як живуть хворі у хоспісі Київського онкоцентру
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


З іншого джерела нам стало відомо, що зараз усіх пацієнтів онкологічної лікарні (і тамтешнього хоспісу, зокрема) годують раз на день.

«Можливо, це небагато…»

Тим часом у Головному управлінні охорони здоров’я КМДА здивувались, почувши про ймовірні проблеми із фінансуванням онкоцентру. Про відсутність таких проблем розповів керівник управління Віталій Мохорєв.

«Можливо, це небагато, але ми маємо тільки на харчі 13 гривень на одне ліжко. І цих грошей з урахуванням того, що люди, які там лікуються, не потребують якогось надзвичайного медикаментозного забезпечення, то на паліативні препарати, які необхідні для їхнього там знаходження (в основному, на знеболювальне), цих грошей достатньо, які ідуть, серед іншого, і на медикаменти», – запевнив Віталій Мохорєв.

Для порівняння – торік ця цифра була майже удвічі меншою – сім гривень, говорить він. За його словами, поки що немає наказу МОЗ, який би унормовував суму на утримання хворого у хоспісі, тому ця сума – загальна для лікарні.

В Європі – сто гривень на день

Скільки коштує утримання одного онкохворого у хоспісі, Радіо Свобода поцікавилось у Василя Князевича, колишнього міністра охорони здоров’я, нині – голови Української ліги сприяння розвитку хоспісної допомоги.

«Європейський стандарт – це шість тисяч гривень на місяць. Мінімально, ми рахували, це три тисячі на одного на місяць», – повідомив Василь Князевич.

Тобто, сто гривень на день. Джерела фінансування можуть бути різні: щось повинна оплачувати держава, щось місцева влада, щось – сам пацієнт. За словами Василя Князевича, у цю суму входить не тільки харчування пацієнта, а й деякі медикаменти, зарплата персоналу, утримання лікарні.

Ці розрахунки Ліга надіслала в МОЗ для формування урядової програми розвитку української медицини до 2020 року.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG