Доступність посилання

ТОП новини

Новим головою СБУ став головний охоронець


Новопризначений голова СБУ України Ігор Калінін
Новопризначений голова СБУ України Ігор Калінін
Київ – Новим головою СБУ України Президент призначив Ігоря Калініна, який до останнього часу очолював Управління державної охорони. Експерти у сфері безпеки зазначають, що подібним чином Віктор Янукович посилює насамперед охоронні функції спецслужби.

Генерал Ігор Калінін є уродженцем Росії, випускником Московського вищого командного училища дорожніх та інженерних військ. Він кандидат військових наук за спеціальністю «розвідка та іноземні армії». Служив у КДБ СРСР, учасник бойових дій в Афганістані. З набуттям Україною незалежності займався викладацькою і науковою роботою в Національній академії СБУ, був начальником Центру спеціальної підготовки СБУ.

Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони, народний депутат Анатолій Гриценко зазначає, що генерал Калінін до останнього часу займався спецпідрозділами та організацією охорони перших осіб держави. Тепер він отримав у своє підпорядкування структуру зі значно більшою сферою діяльності.
Хотілося, щоб він відповідав за державну безпеку, а не за безпеку вищих посадових осіб
Анатолій Гриценко

«Хотілося, щоб він, очолюючи СБУ, відповідав за державну безпеку, а не за безпеку вищих посадових осіб. Тому що одна справа УДО – це охорона Президента, спікера, прем’єра, резиденцій, протокольних заходів. Це бодігарди і снайпери. Інша справа СБУ, де є напрями діяльності, яких не було в УДО: контррозвідка, боротьба з економічною злочинністю, інформаційна безпека, протидія корупції і багато іншого», – сказав Анатолій Гриценко Радіо Свобода.

За його словами, останнім часом СБУ є причетною також до політичних справ, а це негативно позначилося на репутації не лише спецслужби, але й України загалом.

«Чи опанує цю відповідальність Калінін і чи зможе він поставити СБУ в рамки Конституції і закону?.. Час покаже. Зараз про це рано говорити», – зауважив Анатолій Гриценко.

Бізнесмена замінили офіцером

Натомість колишній речник голови СБУ, а нині редактор спеціалізованого на діяльності правоохоронців та спецслужб інтернет-видання «ОРД» Станіслав Речинський зазначає, що за Радянського Союзу Держохорона була одним із основних структурних підрозділів спецслужби.
Колись це було одне з управлінь КДБ, так звана дев’ятка
Станіслав Речинський

«Колись це було одне з управлінь КДБ, так звана дев’ятка, – зазначає він. – Але й тоді це була досить потужна структура. Тобто, я думаю, що в нього із керівним досвідом все в порядку».

Експерти вважають, що таке призначення свідчить про намір Президента зробити акцент на охоронній діяльності СБУ. Генерал Калінін має репутацію офіцера, на відміну від попереднього керівника СБУ, він віддалений від політичних та бізнес-кіл.
Калінін не належить до донецьких креатур
Станіслав Речинський

«Калінін не належить до донецьких креатур, – стверджує Станіслав Речинський. – Взагалі, наскільки мені відомо, в СБУ це призначення оцінили позитивно. За ним немає корупційних скандалів і схем. Ну, зрозуміло, що він виконуватиме накази нинішньої влади, але він не політик».

Попередній голова СБУ Валерій Хорошковський був призначений міністром фінансів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG