Доступність посилання

ТОП новини

Філарет: якщо Президент «за Україну» – ми знайдемо спільну мову


УПЦ КП завжди стоятиме на заваді «русского мира», наголошує глава церкви
УПЦ КП завжди стоятиме на заваді «русского мира», наголошує глава церкви
Київ – Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет цього року відзначає півстолітній ювілей свого рукоположення на єпископа і 45-річчя служіння на Київській кафедрі. З цього приводу на вихідних заплановані урочисті заходи у Національній опері та Володимирському соборі у Києві. На прес-конференції напередодні святкування Патріарх висловив намір надалі відстоювати інтереси українців і налагоджувати діалог зі владою.

Останні півстоліття проходили під гаслом боротьби за українську церкву, розповів журналістам напередодні святкування ювілею свого єпископського служіння Патріарх Філарет. Проте, як зазначив він, якщо минулого року відбувався наступ на Київський патріархат, то цього року це припинилось. З цього глава церкви зробив висновок про покращення відносин між патріархатом і українською владою.

«Я співпрацював з усіма президентами: і з Кравчуком, і з Леонідом Даниловичем, не говорячи вже про Віктора Андрійовича Ющенка, який перед Вселенським патріархом Варфоломієм намагався зробити усе можливе, щоб той визнав Київський патріархат автокефальною церквою, – зазначає Патріарх Філарет. – Я думаю, що і з Віктором Федоровичем Януковичем у нас теж будуть добрі стосунки. Якщо він за Україну – а ми тільки за Україну – то ми знайдемо спільну мову».

УПЦ КП завжди стоятиме на заваді «русского мира» – Філарет

Українці не повинні бути байдужими до власної долі, а церква завжди підтримуватиме народ, зазначає Патріарх. Українська церква завжди стоятиме на заваді «русского мира», говорить він. Зокрема, за словами Святійшого, Київський патріархат продовжуватиме виступати проти приватизації культових споруд, зокрема Почаївського та Києво-Печерського монастирів, і подальшої передачі їх у власність Московського патріархату. Ці споруди повинні залишатися у власності держави, тобто всього українського народу, наголосив Філарет.

Основні урочистості з нагоди ювілею заплановані на вихідні, зауважує речник Київської патріархії єпископ Євстратій. Зокрема, у Національній опері в Києві у суботу відбудеться святковий концерт, а у Володимирському соборі – богослужіння за участі Патріарха Філарета.

Крім того, вийшли друком двомовний альбом про Українську православну церкву і тритомник Філарета про майже півстолітнє служіння.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG