Доступність посилання

ТОП новини

Путін: ПРО, безумовно, націлена на Росію


Прага – Російський прем’єр-міністр Володимир Путін, який має наміри після виборів президента Росії в березні перейти в Кремль, з’явився цими днями в документальному фільмі «Холодна політика» на російському Першому каналі, де він прямо заявив, що протиракетна оборонна система США та його союзників у Європі «безумовно, направлена на нейтралізацію ракетно-ядерного потенціалу Росії». Керівництво США, у свої чергу, висловило переконання, що ніхто поза межами НАТО не перешкодить реалізувати плани з протиракетної оборони в Європі, котрі направлені на захист від ракетних загроз Ірану та Північної Кореї.

Російський прем’єр Володимир Путін заявив на Першому каналі, що ПРО США і НАТО може покривати територію до Уралу, місць, де базуються російські наземні ядерні сили. Технічно, за словами Путіна, стає можливим «нейтралізувати ракетно-ядерний потенціал Російської Федерації».

«Вони запевняють нас, не бійтеся, ми не хочемо застосовувати цю протиракетну систему проти вас. Але технічно це все стає можливим і вони (НАТО) не бажають давати нам ніяких письмових гарантій», – зазначив прем’єр Росії.

Путін каже, що ракетних загроз Європі нині не існує

«Сьогодні немає загроз ні з боку Ірану, ні Північної Кореї… На сьогоднішній день протиракетна оборона (НАТО і США), безумовно, націлена на нейтралізацію» ядерних сил Росії, заявив Володимир Путін.

Він також нагадав тут, що США, котрі є ініціатором розгортання ПРО в Європі, були єдиною країною в історії, котра застосувала ядерну зброю, причому, проти неядерної держави – у 1945 році проти Японії.

«Ми що, це просто викреслили з пам’яті? Ні, ми не можемо цього викреслювати. І ми завжди будемо реагувати на загрози, котрі виникають поблизу наших кордонів», – наголосив Путін.

Російський прем’єр також похвалився, що Росія є єдиною країною, окрім США, котра володіє всією «ядерною тріадою» – наземною, морською і повітряною. Окрім того, кількість ядерних ракет Росії та їхня потужність і засоби доставки дорівнюють американським.

«Якраз це лежить в основі дуже багатьох рішень, направлених у тому числі й на стримування Росії», – сказав Путін.

«Мені здається, що наші партнери не хочуть союзників, вони бажають мати васалів. Вони хочуть управляти. Росія так не працює», – заявив Володимир Путін у документальному фільмі «Холодна війна», який вийшов в ефір на Першому російському телеканалі у четвер.

Путін постав у цій програмі як твердий лідер, людина, яка буде завжди сприяти зміцненню Росії, її головної ролі у світі. Його критика ПРО США пролунала лише за місяць до виборів президента Росії, в результаті яких Володимир Путін планує повернутися на пост президента після перебування з 2008 року на посаді прем’єр-міністра. До цього Путін уже двічі обирався президентом Росії.

США та Росія не можуть дійти згоди у майбутній архітектурі ПРО в Європі. Росія наполягає на своїй участі у створюваній системі ПРО або вимагає гарантій того, що ця система не буде направлена проти неї. Держсекретар США Гілларі Клінтон заявила нещодавно у Брюсселі, що «члени НАТО не дозволять країнам, котрі не входять до Північноатлантичного альянсу, накласти вето на питання ПРО».

Гілларі Клінтон також запевнила, що ПРО направлена не проти Росії, а проти Ірану та інших країн, котрі намагаються оволодіти новими ракетними технологіями.

Примітно, що чільні російські військові керівники вже багато разів наголошували, що сучасним російським ядерним ракетам із розділюваними активними боєголовками, здатними самостійно змінювати свої курси, принципово не може протистояти ніяка з наявних нині систем протиракетної оборони.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG