Доступність посилання

ТОП новини

Керівники Хорватії, Сербії та Боснії і Герцеговини зібралися неподалік Сараєва


Президент Cербії Борис Тадич
Президент Cербії Борис Тадич
Белград – Президенти Хорватії Іво Йосипович, Сербії Борис Тадич та боснійські співпрезиденти Бакір Ізетбеґович, Желько Комшич й Небойша Радманович зустрілися неподалік Сараєва, столиці Боснії і Герцеговини, в так званій Райській долині на горі Яхорина, саме там, де 28 років тому проходили Зимові олімпійськи гри.

Сербія, Хорватія та Боснія і Герцеговина тоді перебували в складі Югославії. Гості переночували й розмовляли в готелі, який називається «Колиба», а обідали в ресторані під назвою «Райські двері». Сараєво та навколишні гори, з яких серби свого часу тисячу днів обстрілювали місто, наразі заметені снігом заввишки більше одного метра. Отож, зимова ідилія.

Ситуація в регіоні далека від ідилічних картин із боснійських гір. Наразі, на щастя, немає конфліктів. Лідери трьох сусідніх країн і цим разом виявили готовність поглиблювати співробітництво в економіці та в процесах євроінтеграції. Адже вступ до Євросоюзу обумовлений, між іншим, урегулюванням відкритих питань.

Учасники саміту виступили за об’єднання зусиль у боротьбі проти організованої злочинності, за спільну підготовку міжнародних спортивних змагань та за врегулювання справ біженців. Президент Хорватії, котра наступного року стане членом Євросоюзу, пообіцяв сусідам всю допомогу на шляху, який мають пройти.

Президент Сербії готовий зустрітися з прем’єром Косова

Белград, Загреб та Сараєво одностайні в тому, що вони повинні разом сприяти стабільності в регіоні.

Президент Сербії сказав, що він готовий зустрітися з прем’єром Косова. «Я вже розмовляв із паном Хашімом Тачі під час переговорів за посередництвом міжнародного співтовариства. Було це кілька років тому, в той час, коли головою сербського уряду був Воїслав Коштуниця. Отож, немає персональних перешкод для розмов. Коли йдеться про розмову, я виходжу лише з цього, чи вона буде ефективною, чи принесе певну користь. Я не маю потреби брати участь у розмовах, які мають символічний характер. Мене цікавлять такі розмови, що принесуть рішення», – зауважив Борис Тадич.

Перший саміт, який відбувся минулого року в Хорватії, був переважно символічним. А нині вже йшла мова про конкретні теми. У регіоні Балкан дуже важливі навіть малі кроки вперед.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG