Доступність посилання

ТОП новини

Янукович закликає європейців не інвестувати в обхідні газогони


Він також заявив, що Україна сплачує «непомірно високу ціну за газ»
Він також заявив, що Україна сплачує «непомірно високу ціну за газ»
Президент України Віктор Янукович закликає європейців не інвестувати в газогони в обхід України, а замість цього дати гроші на модернізацію українських газопроводів, що працюють лише на 2/3 своєї потужності. Про це український Президент заявив на щорічній Мюнхенській безпековій конференції, де він брав участь в обговоренні питань енергетичної безпеки.

Енергетична безпека є важливим елементом загальної безпеки Європи і світу «від Ванкувера до Владивостока», наголосив у Мюнхені Президент України Віктор Янукович. Він нагадав, що згідно зі Стамбульською хартією європейської безпеки від 1999 року, країни домовилися «не посилювати свою безпеку за рахунок інших». Тому визначальними критеріями для енергетичних проектів, за словами українського Президента, має бути економічна доцільність та відповідність екологічним вимогам, а не політичні інтереси окремих держав.

Виступаючи на конференції російською мовою, Віктор Янукович сказав, що саме з цієї точки зору він пропонує розглядати проекти щодо «альтернативних маршрутів», які вимагають значних додаткових витрат і створюють загрозу для довкілля. А українська газотранспортна система, яка постачає російський газ до Європи, як зазначив Президент, вже є, працює, і довела свою надійність.

«Ми розраховуємо на реалізацію нашими партнерами та міжнародними фінансовими організації домовленості про участь у модернізації газотранспортної системи України», – заявив Президент Янукович у своєму виступі. При цьому він послався на домовленість, якої досягнули в Брюсселі Україна та ЄС у березні 2009 року.

Янукович згадав «невигідний контракт»

Президент Янукович також наголосив на відданості України принципам Енергетичної хартії, яка передбачає «створення спільних правил гри, ефективних правових рамок для міжнародного співробітництва».
Наша держава здійснює необхідні заходи щодо запровадження норм і правил Європейського Союзу до національного законодавства
Віктор Янукович

«Минулого року Україна приєдналася до угоди про створення енергетичної спільноти. Для нас це був свідомий і важливий крок у контексті реалізації курсу на інтеграцію в Європейський Союз. Наша держава у цьому зв’язку здійснює необхідні заходи щодо запровадження норм і правил Європейського Союзу до національного законодавства», – наголосив Президент Янукович.

Український Президент також заявив, що у зв’язку з невигідним контрактом, укладеним попереднім урядом, Україна має сплачувати «непомірно високу ціну за газ», 516 доларів за тисячу кубометрів і купувати більше газу, ніж їй потрібно.

Модератор дискусії, в якій брав участь український Президент, шведський міністр закордонних справ Карл Більдт звернув увагу, що саме зараз, коли настали безпрецедентні морози, Європа знову відчула нестачу в поставках газу з Росії. Щоправда, міністр не став запитувати Президента України, з чиєї вини це відбувається.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG