Доступність посилання

ТОП новини

Куля, що сама влучає в ціль, і тиск крові на обох руках


У США створили самокеровану кулю, а британські вчені радять порівнювати тиск, виміряний на правій і лівій руках
У США створили самокеровану кулю, а британські вчені радять порівнювати тиск, виміряний на правій і лівій руках
Американські інженери-зброярі і військові науковці нарешті домоглися створення самокерованої кулі. Про це повідомляє британський журнал «Нью Саєнтіст».

Ця куля здатна влучати у висвітлену лазерним променем ціль на відстані двох кілометрів. У носовій частині кулі вмонтовано оптичний сенсор. Він, власне, і наводить кулю на ціль.

Центр ваги кулі перенесено на головну частину. Тим часом у хвостовій частині є міністабілізатори. Ця конструкція істотно підвищує влучність стрільби.

Так, наприклад, розсіювання для звичайних куль сягає 9 метрів на кілометровій відстані. За словами авторів винаходу, нова куля дає розсіювання не більше від 20 сантиметрів.

Звісно, що така зброя, як, до речі, будь-яка інша, може стати дуже небезпечною, якщо вона потрапить до рук людей з підступними намірами. Це вже не перше тисячоліття виникає подібна проблема з кожним військовим відкриттям. Спочатку генії створюють нові різновиди зброї, а потім люди стають жертвами її агресивного використання.

Міряйте тиск крові на обох руках – це важливо

Американська газета «Нью-Йорк Таймз» повідомляє про результати дослідження, проведеного групою британських учених. Науковці дійшли висновку, що тиск крові необхідно перевіряти на обох руках.

Якщо стається, що показники тиску різняться, то це може призвести де вельми серйозних наслідків, включно з летальними. Як зазначають автори дослідження, рекомендації перевірки тиску крові на обох руках знають лікарі багатьох країн. Однак на практиці ці рекомендації часто ігноруються.У самій Британії менше від половини лікарів перевіряють тиск крові пацієнтів на обох руках.

За словами науковців, навіть відхилення показників тиску крові на обох руках у 15 міліметрів ртутного стовпчика і більше означає збільшення в два з половиною рази ризику серцево-судинного захворювання. Це на 70 відсотків збільшує показники смертності серед пацієнтів, у яких різний тиск крові на обох руках.

Автори дослідження припускають, що причиною може бути звуження або ствердіння кровоносних артерій. Як доводить провідний учасник наукового експерименту доктор Крістофер Кларк, «якщо ми не вимірюємо тиск крові на обох руках, то це призводить до неточного діагнозу і неправильного вибору лікування». Будьте обережні зі своїм здоров’ям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG