Доступність посилання

ТОП новини

Головний синоптик: в Україні теплішає


Микола Кульбіда
Микола Кульбіда
Найближчими днями синоптики прогнозують потепління на 10–12 градусів, але морози ще будуть. Через тиждень позначка впаде до нуля, повідомив Радіо Свобода начальник Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда. Він стверджує, що весна прийде за планом – на початку березня, а літо буде спекотним.

– Чи аномальними є цьогорічні холоди в Україні?

– Мінімальна температура повітря за період з 1 по 3 лютого у західних, північних, центральних областях України становила мінус 30–34 градуси, а в степовій частині Криму – мінус 36 градусів. У південних регіонах і на сході вона не була нижчою за мінус 30. Це зовсім не рекорди в Україні, оскільки мінімальні значення температури повітря в зимовий період в Україні значно нижчі й сягають переважно 38–42 градусів практично скрізь, за винятком Закарпаття та півдня Криму. Тобто нічого надзвичайного, рекордного в Україні не трапилося. Та й тривалість цього періоду була надзвичайно малою – всього 4 дні. Наприклад, у 2006 році в Україні відзначалися значно нижчі температури і навіть був зафіксований абсолютний мінімум для всієї території України за всю історію метеорологічних спостережень – мінус 42 градуси в Луганську. І тривалість того періоду була майже два місяці (січень-лютий). Таким чином, і за тривалістю це абсолютно не є чимось екстраординарним.

Сніги та морози накрили Європу:


– Якими є прогнози Гідрометцентру щодо погоди на найближчий час, зокрема, на найближчі вихідні й до кінця лютого?

– Протягом 4–5 лютого на території України буде загальне потепління на 10–12 градусів практично у всіх регіонах України. Протягом 5–6 лютого температура ще підвищиться на 3–5 градусів. Таким чином, вона наблизиться буквально до норми для цих днів.

Сніг у південних та західних областях буде продовжуватися протягом 4–6 лютого. Отже, західніше від лінії Київ – Одеса суттєво збільшиться сніговий покрив за ці дні.

Протягом 7–8 лютого ми чекаємо на наступне зниження температури, яке не досягатиме попередніх значень, які відзначалися протягом 1–3 лютого. Найнижча температура на сході може становити мінус 22–28 градусів. На іншій території вона буде вищою на 4–5 градусів.

Протягом 9–11 лютого такий температурний режим збережеться. А з 12 лютого слід чекати дуже суттєвого послаблення морозів – вночі до 4–10 градусів морозу, вдень навіть близько нуля.

– Як цьогорічна морозна зима може вплинути на врожаї озимих культур?

– Прогнозів врожайності ще немає. Прогнози врожайності, згідно з науковими рекомендаціями, складаються після проходження більшості критичних періодів розвитку озимих – у травні. Поки що можна говорити тільки про те, що несприятливі погодні умови восени, дуже посушливі, призвели до пізнього посіву більш як на половині площі озимих культур. Таким чином, приблизно на 40 відсотках площ озимі ввійшли в зиму в надзвичайно ослабленому стані.

Похолодання, яке відбулося в кінці січня – на початку лютого, призвело до зниження мінімальної температури ґрунту до критичного і нижче критичного рівня. Отже, було щонайменше два несприятливі періоди у стані озимих культур. Звичайно, вони зроблять свій внесок у майбутню врожайність і валовий збір. Кількісно оцінити, на жаль, сьогодні дуже складно. Але вже однозначно зрозуміло, що навесні на значних площах здійснюватиметься пересів культур, і це, в першу чергу, може стосуватись посівів ріпаку, озимого ячменю і частково пшениці.

– Харківський бабак Тимко, якого за традицією на свято провесни 2 лютого розбудили, прокинувся і побачив свою тінь. це означає, що весна буде рання і затяжна. Яку весну прогнозує Гідрометцентр?

– Справді, на Харківщині 2 лютого спостерігалась зранку і протягом дня ясна погода, саме тому він (бабак Тимко – ред.) побачив свою тінь.

У зв’язку із тими кліматичними змінами, які вже відбулися, прихід весни в Україну відбувається раніше, ніж це було колись (десь від 10 днів до двох тижнів). Тобто перехід середньої температури через нуль градусів здійснюється раніше. Але після цього дуже часто температура не зростає швидко протягом весняного періоду і створюється враження, що весна наступає повільно, не інтенсивно. Оскільки прогноз погоди скласти на той період неможливо, то можна говорити лише про тенденції. Отож, велика ймовірність того, що так і буде.

Загалом весна в Україну приходить на початку березня і в середині березня досягає північних регіонів України – це норма. Враховуючи те, що вона прийде раніше, то це може бути від третьої декади лютого до початку березня.

– Чи можете Ви спрогнозувати, яким буде літо 2012 року?

– Літо прогнозувати не можна. Але виходячи з аналізу статистичних даних останніх 20–30 років і загальної тенденції «ходу» температури в літній період за ці десятиліття, то майже зі стовідсотковою впевненістю можна говорити про літню температуру, яка буде вищою за норму, тобто за середнє багаторічне значення. Це значить, що буде достатньо велика кількість спекотливих днів. Але ця аномалія може бути різною. Це може бути вище за норму на 2–3 градуси, а може бути вище за норму на 4–6. Літо однозначно буде теплим і часто спекотливим, але яка буде аномалія, спрогнозувати на сьогодні також ніхто не зможе.

– За останні 20 років змінився клімат України?

– Клімат України суттєво змінився. І особливо відчутні зміни холодного періоду року – середня температура холодного періоду зросла майже на 2 градуси за останні 25 років. Влітку це зростання менше. Воно сягає трішки більше 1 градуса. Але найбільш виражене воно саме в липні та серпні, в той час коли у червні це зростання мінімальне.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG