Доступність посилання

ТОП новини

Блоги як місце для передвиборних дискусій


Під час мітингів у Москві, 4 лютого 2012 року
Під час мітингів у Москві, 4 лютого 2012 року
Москва – У Росії сьогодні стартувала передвиборна агітація в ЗМІ. За законом, зареєстровані кандидати на президента Російської Федерації можуть використовувати наданий їм безкоштовний ефір і газетні шпальти лише в будні дні. Водночас активною частиною політичного життя в Росії стало інтернет-співтовариство, яке стежить за подіями практично цілодобово, без вихідних. Наскільки важлива роль блогерів у нинішній передвиборній президентській кампанії у Росії?

Після скандальної появи в мережі матеріалів з особистої пошти прес-секретаря прокремлівського руху «Наші» Христини Потупчик в російському інтернеті на вихідні поспішили скласти рейтинг «найбільш продажних блогерів». Вони нібито за гроші публікували замовні матеріали політичного характеру. Майже всі фігуранти, а це люди, чиї блоги займають верхні рядки рейтингу популярності у Росії, сьогодні рішуче заперечили свій зв’язок із владою.

Більшість експертів вважає, що цей скандал підкреслює той факт, що думка блогерів у сучасній Росії здатна впливати на думку людей. Про це каже Радіо Свобода, зокрема, один із засновників Ліги виборців і популярний блогер на псевдо drugoi Рустем Адагамов.

«Роль блогів і соціальних мереж дуже велика, в першу чергу організаційна роль. По друге, це найширший дискусійний майданчик. Я вважаю, що їхня роль e передвиборний період дуже велика, враховуючи, що зараз це єдине нецензуроване джерело інформації для людей. Цей місяць перед виборами, я вважаю, – не той час, коли треба писати про квіточки та про киць», – каже він.
Ілля Варламов
Ілля Варламов

Інтернет поки що програє

Хоча справді інтернет позбавлений цензури, але великого впливу на російських виборців від нього чекати не варто. Так натомість вважає інший відомий російський блогер і фотограф Ілля Варламов.

Охоплення аудиторії навіть найпопулярніших інтернет-ресурсів значно програє рейтингам загальнодержавних федеральних ЗМІ, зауважує він.

«Поки рівень інформаційних технологій у Росії відносно низький, я думаю, що серйозно розглядати інтернет, і в тому числі блогерів, влада не буде. У масштабах країни вплив інтернету на інформування населення дуже невеликий. Взяти хоча б популярні ролики, які були до і після виборів – рідко коли є понад мільйон переглядів. Мільйон переглядів – це успіх для будь-якого відео. Це дуже маленький відсоток, щоб можна було порівнювати з рейтингами федеральних ЗМІ», – вважає він.

Праймеріз для безпартійних

Значимість блогів як дискусійного майданчика зайвий раз підтверджується новим записом у блозі Бориса Акуніна.

Відомий письменник, який є одним із засновників Ліги виборців, створеної на хвилі протестних акцій, запропонував за тиждень до виборів президента Росії, тобто наприкінці лютого, провести праймеріз безпартійних росіян, де буде узгоджена і проголосована єдина стратегія.

«Якщо у нас вистачить розуму і волі діяти єдиним фронтом, – вважає Борис Акунін, – демократія може перемогти просто зараз, навесні 2012 року».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG