Доступність посилання

ТОП новини

До Паланги на Свято корюшки


Паланга влітку
Паланга влітку
Паланга – один із найпопулярніших курортів Литви. Понад мільйон туристів відвідує влітку це курортне містечко на березі Балтійського моря. Однак приваблює туристів і зимова Паланга, зокрема, приїздять вони на Свято корюшки, яке вже дев’ятий рік поспіль проводиться у цьому литовському місті.

Зимовий фестиваль «Palangos Stinta» (Палангська корюшка) проводиться у лютому. Ця маленька, але дуже смачна рибка, що пахне свіжими огірками, нереститься взимку, і рибалки знають, що у цей час корюшка найсмачніша.

Святкування на честь корюшки проводиться з особливим розмахом. Центральна вулиця Паланги – проспект Басанавічуса – повністю віддана у розпорядження цієї рибки.

Корюшка на різні смаки

Охочі можуть відвідати смажену, вуджену, мариновану, в’ялену корюшку, покуштувати наваристу рибну юшку. Вартість порції корюшки з гарніром у різних продавців від 3 до 5 доларів. Запити цю смакоту можна гарячим глінтвейном або ж гарячим солодким пивом з медом та полуничним сиропом.

«Традиційно найпопулярніша страва цього дня – корюшка», – підтверджує продавець риби Аудра.

У фестивалі беруть участь майже всі ресторани та кав’ярні Паланги, зокрема, і ресторан «Molinis ąsotis» (Глиняний глечик), господар якого Клайдас Пакутінскас і заснував дев’ять років тому Свято корюшки.

Гостей свята запрошують взяти участь у конкурсах, зокрема, хто скоріше з’їсть смачну рибку. А на фахівців-рибалок очікують професійні змагання – ловля корюшки з пірсу та нічна риболовля. Охочі можуть взяти участь у змаганні з підняття якоря або ж у чемпіонаті з волочіння рибальського човна.

А після культурно-спортивних заходів та смачного обіду приємно послухати пісні про рибалку або ж потанцювати литовські народні танці, які добре розігрівають у лютневий мороз.

На святі не лише корюшка, але й «моржі»

Мороз не завада для любителів плавання взимку, які традиційно у Паланзі саме на Свято корюшки проводять свій зимовий заплив.

«Холодна вода – основа здоров’я та успіху. Хто купається взимку, той ніколи не хворіє. Перевірено на власному досвіді», – каже любитель зимового плавання 75-річний Вітаутас.

Цього року свято корюшки у Паланзі відбудеться 18 лютого, отже, туристи з України ще мають час приїхати до цього балтійського містечка, щоб ознайомитися з традиціями краю, його історичним та культурним спадком, а головне – покуштувати смачну корюшку.

Директор туристичного інформаційного центру міста Алла Валюжене радить ще відвідати відомий Музей бурштину Паланги, ботанічний сад, гарний будь-якої пори року. За її словами, нещодавно Паланга отримала високе звання «Найздоровіший курорт Литви».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG