Доступність посилання

ТОП новини

Малий прикордонний рух окупився Україні та Польщі


Генконсульство Польщі у Львові вручило 75-тисячний дозвіл на перетин кордону в рамках угоди про малий прикордонний рух
Генконсульство Польщі у Львові вручило 75-тисячний дозвіл на перетин кордону в рамках угоди про малий прикордонний рух
Львів – Генеральне консульство Польщі у Львові вручило 75-тисячний дозвіл на перетин українсько-польського кордону у рамках угоди про малий прикордонний рух. Саме стільки мешканців Львівської та Закарпатської областей перетинають польський кордон без віз третій рік поспіль.

Мешканка Мостиськ, що у Львівській області, Лілія Тройна цілком несподівано для себе отримала від генконсульства посвідчення номер 75000. У 2009 році такий документ жінці видали на два роки, а нині повторний – уже на термін 5 років.

Дозвіл дає їй право без візи перетинати кордон і перебувати у сусідній країні не далі як за 30 кілометрів від кордону. Жінка – безробітна і буває у Польщі раз на тиждень.

«Я купую переважно продукти, бо вони набагато дешевші, ніж у нас, а також якісніший і дешевший одяг. Користуюсь пішим переходом, є там проблеми, бо багато людей, але стараюся йти у неділю. А ще посвідчення учасника малого прикордонного руху має переваги, бо не ставлять штампи у закордонному паспорті, не потрібно візи просити», – розповіла Ліля Тройна.

«Мурашки» перетинають кордон по кілька разів на день

Малий прикордонний рух суттєво позначається на сімейному бюджеті не лише родини Лілії Тройної. Для мешканців 16 прикордонних районів Львівщини та Закарпаття, де великий рівень безробіття, мандрівки у Польщу – можливість заробити на життя.

Люди, яких називають «мурашками», переносять до сусідньої країни переважно цигарки та горілку, а також перевозять у машинах пальне. Вони вдаються до всіляких винаходів, щоб пронести заборонений товар і продати його відразу ж на польській стороні. Цигарки наліплюють скотчем на тіло, а ще можна побачити, як через кордон штовхають машини, бо все пальне продали, і треба автомобіль якось дотягти до української заправки.

Та втім, малий прикордонний рух надає людям можливість без перешкод відвідувати родини чи могили рідних на теренах Польщі, на колишніх етнічних українських землях, сприяє культурному обміну, а ще почастішали одруження між поляками та українцями.

Однак за час запровадження малого прикордонного руху у Яворівському районі не створились нові спільні підприємства. А, навпаки, багато з них зачинились, коли уряд ліквідував вільну економічну зону, розповів голова Яворівської райради Іван Карпа. Тому для району сьогодні полегшений перетин кордону вкрай важливий.

Польща має великий зиск від малого прикордонного руху

Значний економічний зиск від малого прикордонного руху має й Польща. Адже прикордонна місцевість у сусідній державі належить до депресивної. Через пожвавлення торгівлі створюються нові робочі місця.

Майже 90% громадян України зазначають, що їдуть до Польщі з метою закупівлі товарів. Торік за посвідченнями учасника малого прикордонного руху кордон перетнуло 5 мільйонів осіб.

У середньому за рік одна людина, яка мешкає у 30-кілометровій зоні, перетнула кордон майже 70 разів. Однак є особи, яким по два-три рази на день вдається побувати на території Польщі. 56% від загального руху на кордоні припадає на малий прикордонний рух.

Віце-маршалек (заступник голови адміністрації) Підкарпатського воєводства Польщі Анна Ковальська зауважила Радіо Свобода, що лише за останній квартал минулого року з Польщі в Україну було вивезено товару майже на 200 мільйонів доларів.

«Це активізує економіку, торгівлю. Але було б несправедливо казати, що саме це найцінніше. Для нас найважливіше, що люди можуть спілкуватись, можуть пізнавати культуру один одного. Ми взаємно вчимося і збагачуємось. Ми хочемо, щоб українці в нас навчилися, так, як ми вчились у Європи вести господарчі справи», – каже урядовець.

За словами віце-маршалка Підкарпатського воєводства, важливо, щоб Польща була не бар’єром для України, а брамою в Європу, а Україна для Польщі – брамою на Схід.

А ось розмови про розширення малого прикордонного руху з 30 до 50 кілометрів наразі залишаються на рівні прохань з боку і України, і Польщі. Бо Європейський Союз не планує переглядати умови угоди про малий прикордонний рух між обома державами.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG