Доступність посилання

ТОП новини

«Картонний Хомейні» викликав в Ірані критику й кпини


В Ірані висміюють недавні урочистості за участі картонної витинанки з фотографією аятоли Хомейні
В Ірані висміюють недавні урочистості за участі картонної витинанки з фотографією аятоли Хомейні
В Ірані не вщухає критика недавніх урочистостей, коли з нагоди річниці повернення до Ірану з вигнання лідера Ісламської революції аятоли Руголли Хомейні ті події відтворювали, як у театрі, за участі картонної витинанки з фотографією небіжчика. Такі заходи також викликали хвилю численних глузувань.

Аятола Руголла Хомейні, ініціатор Ісламської революції в Ірані, яка призвела до створення сучасної ісламської держави в Ірані, – тепер для багатьох іранців уже не «імам Хомейні», а «імам Могаваеї» – «Картонний імам». До цього призвели події 1 лютого, коли в країні святкували річницю тріумфального повернення Хомейні з вигнання до Ірану 1979 року.

Усе було «майже» як 33 роки тому: на летовище приземлився авіалайнер, підвезли уквітчаний трап, відчинили двері… Тільки от сам великий аятола Руголла Мусаві Хомейні вже помер майже 23 роки тому, в 1989-му. Тож нині замість нього військові з цілком серйозними обличчями носили шмат картону, з якого вирізали наклеєне фото небіжчика в більш як людський зріст. А урочиста варта під звуки оркестру так само серйозно віддавала честь.

В іншій частині церемонії, теж показаній на телебаченні на всю країну, біля вже іншого картонного Хомейні, цього разу зображеного сидячи, міністр освіти й інші урядовці «зустрічали аятолу» в приміщенні школи, де 33 роки тому був його революційний штаб: вони перед телекамерами пили чай і розмовляли між собою і з картонним лідером, хоча принаймні дехто з них, як видно, почувався незручно в такій ситуації.

Замість поваги анекдоти

Ці церемонії вочевидь мали на меті звеличити особу важливого діяча в історії країни. Але, як виглядає, вийшло навпаки. Іраном ходять усе нові анекдоти, інтернетом поширюють усе нові зображення, що висміюють ідею «картонного імама».

Один із анекдотів пригадує знамениту відповідь Хомейні іноземному журналістові: на питання, що він відчуває, повертаючись до Ірану після 14 років вигнання, аятола сказав: «Нічого!» Тепер, подейкують, про це саме запитали картонного Хомейні, і той відповів: «Навіть живий Хомейні не відчував нічого, а я ж тільки картонка!»

Від імені цього персонажа ведеться сторінка у фейсбуку чи блог, де картонне зображення Хомейні опиняється в найнесподіваніших ситуаціях: серед індійських танцюристок, на похороні Кім Чен Іра, на Берлінському мурі чи під час висадки американців на Місяць.

Глузування «небезпечне для революції»

Тож сумнівні церемонії з картонним зображенням Хомейні вже викликали й більш офіційну критику.

Колишній президент Ірану аятола Акбар Гашемі Рафсанджані, нині голова Ради визначення політичної доцільності, заявив днями на засіданні цього державного органу, що «картонними Хомейні» можуть скористатися вороги Ісламської революції.

Інші іранські політики теж називали цю ідею «несмаком», «шкідливою» чи «гідною жалю».

А онук Хомейні ходжатольеслам Мортеза Ешрагі, один із відомих релігійних діячів, пішов іще далі й заявив, що вимагатиме офіційних вибачень від організаторів церемоній із картонною подобизною його діда.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG