Доступність посилання

ТОП новини

США закрили своє посольство у Сирії


Нью-Йорк – Сполучені Штати Америки закрили своє посольство у Сирії та евакуювали персонал. До такого кроку вдалися у зв’язку із різким погіршенням ситуації у цій країні. Майже одночасно з від’їздом американського посла до сирійської столиці для переговорів з президентом Башаром Асадом прибув гість із Москви – російський міністр закордонних справ Сергій Лавров.

Закриття американського посольства Вашингтон пояснює зростанням небезпеки для персоналу. Стрілянину подекуди чути на околицях сирійської столиці. Вікторія Нуланд, представниця державного департаменту назвала закриття амбасади вимушеним кроком.

Посол Роберт Форд і решта персоналу залишили країну. Прапор зняли
Вікторія Нуланд
«Ми дійшли висновку про необхідність закриття посольства у Дамаську, бо ми занепокоєні браком безпеки для нашого персоналу. Протягом багатьох тижнів ми просили сирійських посадовців контролювати доступ до нашого посольства. Нам це не вдалося... Отож, ми вирішили припинити діяльність. Посол Роберт Форд і решта персоналу залишили країну. Прапор зняли», – повідомила Вікторія Нуланд.

Інші західні держави теж відкликали своїх послів. На думку сенатора Бена Кардіна, члена Комісії із закордонних справ верхньої палати Конгресу, закриття посольства Сполучених Штатів подає чіткий сигнал світовій спільноті , що дипломати у Сирії не можуть почуватися у безпеці.

Президент США Барак Обама у своїй заяві вимагає, щоб президент Асад негайно припинив свою кампанію вбивств і злочинів щодо власного народу. Асад повинен піти у відставку заради демократичного переходу влади.

Прихильники Асада вітали Лаврова

Але міжнародної ізоляції сирійського режиму не визнає Росія. Цими днями вона разом із Китаєм заблокувала резолюцію Ради Безпеки ООН, що містила осуд Сирії, де протягом 11 місяців правлячий режим силою намагається придушити опозиційний рух. Майже водночас із закриттям американського посольства у Дамаску туди прибув із візитом російський міністр закордонних справ Сергій Лавров. Його візит супроводжувався багатолюдною демонстрацією прихильників президента Асада.

Для них прибуття Лаврова мало символізувати прорив міжнародної ізоляції Сирії. Десятки тисяч демонстрантів на вулицях Дамаска несли російські та сирійські прапори, вітаючи міністра. Лавров прибув у супроводі Михайла Фрадкова, начальника російської Служби зовнішньої розвідки.​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG