Доступність посилання

ТОП новини

Італія потерпає від нестачі російського газу


Італія була змушена збільшити закупівлю газу з Алжиру і країн Північної Європи
Італія була змушена збільшити закупівлю газу з Алжиру і країн Північної Європи
Рим – Небувало люта зима на Апеннінському півострові призвела до газової кризи. Нестачу блакитного палива італійське керівництво пояснює зростанням внутрішніх потреб і скороченням поставок російського газу. В умовах надзвичайної ситуації енергетична компанія ENI збільшила імпорт палива з інших країн. Однак італійці побоюються непередбачуваної поведінки «Газпрому» і готуються до гіршого.

Сувора зима застала італійців зненацька. У Мілані мінус 18 °С – такої низької температури не було з 1956 року. А Рим не бачив подібних снігопадів 27 років. Із початку лютого внаслідок негоди загинули 40 осіб.

Аномальна для півострова зима протягом тижня паралізувала інфраструктуру всієї країни. Від світу відрізані цілі поселення. Сотні помешкань опинилися без води, світла, газу і телефонного зв’язку.

У боротьбі з надзвичайними погодними умовами італійцям доводиться долати і надзвичайну ситуацію з газом. Потреби в ньому збільшилися на 40 відсотків. Після тижня обмежених поставок російського газу міністр з економічного розвитку Коррадо Пассера говорить, що «ситуація критична, але добре контрольована».

«Готуємося до скрутних часів»

За даними Єврокомісії, з минулого тижня Росія скоротила подачу газу до дев’ятьох європейських країн. У деяких із них, особливо в Італії, нестача сягала 30 відсотків.

Покриваючи цей дефіцит, Італія збільшила закупівлю газу з Алжиру та країн Північної Європи. Запевняють, що внутрішні запаси розраховані ще на 20 днів. За словами керівника енергокомпанії ENI Паоло Скароні, опалення домівок італійців буде забезпечене у будь-якому разі.

«Найближчими днями очікується нова хвиля лютих морозів у Росії, і ми не знаємо, як поведеться «Газпром» у четвер і п’ятницю. Так що ми готуємося до скрутних часів», – попередив Паоло Скароні в інтерв’ю Radio24.

Уряд спільно з енергетичною компанією ENI розробив і щодня оновлює план екстрених заходів. Запущено в дію 6 електростанцій на основі рідкого палива. Дві тисячі підприємств на добровільній основі змушені будуть скоротити використання газу в обмін на меншу плату за енергоресурси.

Однак підприємці вже нарікають, що подібні заходи призведуть до скорочення виробництва, а це ще більше послабить кволу італійську економіку. Голова Спілки підприємців Емма Марчеґалья закликала уряд покладатися більше на внутрішні запаси газу, щоб не закривати кран для фабрик і заводів.

Зима диктує ціни на газ

Єврокомісія повідомила про готовність допомогти Італії в разі подальшого скорочення поставок із Росії. На сьогодні Брюссель не вважає італійську ситуацію катастрофічною, оскільки країна має диверсифіковані шляхи отримання палива.

Апенніни на 90% залежні від імпортного газу, і третина надходить саме з Росії. Італійці добре пам’ятають газові вибрики Росії у 2006-му і 2008 роках, коли провину за газовий голод у Європі Москва покладала на Київ. Тепер же «Газпром», хоч і з запізненням, а таки визнав, що був неготовий задовольнити надмірний попит одночасно серед європейських і російських споживачів. За словами заступника голови правління компанії «Газпром» Андрія Круглова, на кілька днів Росія скоротила подачу газу до Європи на 10%, та згодом постачання повернулося до попередніх обсягів.

У зв’язку з підвищенням попиту на внутрішніх ринках обмежили постачання газу партнерам також Франція та Норвегія. Як інформує британське видання The Times, з початком холодів зі збільшенням попиту і пропозиції ціни на газ у Європі підскочили на 50 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG