Доступність посилання

ТОП новини

Депутат повернувся до опозиції… із сотнями тисяч доларів


Роман Забзалюк стверджує, що отримав 450 тисяч доларів за перехід до іншої фракції
Роман Забзалюк стверджує, що отримав 450 тисяч доларів за перехід до іншої фракції
Київ – Народний депутат Роман Забзалюк заявив, що за вихід із фракції «БЮТ-Батьківщина» та перехід до депутатської групи «Реформи заради майбутнього» отримав 450 тисяч доларів. Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції. За його словами, цей перехід був спецоперацією, узгодженою з керівництвом «Батьківщини», щоб показати схеми підкупу депутатів. Тоді як у групі «Реформи заради майбутнього» стверджують, що Забзалюк сам у них попросив гроші – на лікування.

Близько двох місяців тому депутат-б'ютівець Роман Забзалюк перейшов до складу депутатської групи «Реформи заради майбутнього».

«Ми не стимулюємо нікого, ми нікого до себе не тягнемо. У нас немає мільярдерів у фракції. Ми не можемо купити депутатів. І слава Богу, може, це й добре», – заявляв у січні член «Реформ заради майбутнього» Тарас Чорновіл, коментуючи на брифінгу перехід Романа Забзалюка.

У «розвідку» за хабаром

Тепер Роман Забзалюк повернувся до складу фракції «БЮТ-Батьківщина» і пояснив, що ці його дії були узгодженою із керівництвом партії спецоперацією, спрямованою на виявлення підкупу депутатів із опозиційних фракцій. За його словами, керівництву партії «Батьківщина» стало відомо, що влада готує фальсифікацію виборів та спробу розколу в партії та її фракції.
За продаж своєї совісті пропонуються скажені гроші
Роман Забзалюк

«Тому керівництво партії і фракції вирішило упередити такі провокації. Це відповідальне завдання було доручене безпосередньо мені… За продаж своєї совісті пропонуються скажені гроші. Мова йде про суму в розмірі 500 тисяч доларів відразу, потім щомісячна зарплата 20-25 тисяч, плюс надбавки за активну брехню проти опозиції», – заявив він на прес-конференції.

На підтвердження своїх слів Роман Забзалюк оприлюднив записи розмов, де, за його словами, людина із голосом схожим на Ігоря Рибакова (голова групи «Реформи заради майбутнього») обговорює плату депутатам за голосування, а також висунення на майбутніх виборах кандидатів на мажоритарних округах за підтримки адмінресурсу.

«Я його запитую, скільки ти разів голосував на двох пленарних засіданнях, за вісім днів. Скільки ти голосував за моєю командою. Він каже – двічі. Ось, за два рази я йому дав дві тисячі», – каже голос на записі.

У групі «Реформи заради майбутнього» заявляють, що це помста і вимагають повернути гроші.

Голова «Реформи заради майбутнього» Ігор Рибаков поширив заяву, в якій вимагає в Романа Забзалюка повернути гроші, які той просив на лікування. Натомість Роман Забзалюк не збирається цього робити. За його словами, «вони неодмінно будуть надані на роз’яснювальну агітаційну роботу серед мешканців однієї з південних областей України, підготовку опозиційних сил регіону до участі у виборчій боротьбі».
Чи давали йому 450 тисяч? Нехай він доведе цей факт! Що це за брехня?! Допомогли йому з лікуванням!
Володимир Каплієнко

Заступник голови групи «Реформи заради майбутнього» Володимир Каплієнко стверджує, що Роман Забзалюк просив гроші на лікування і депутати з групи зібрали для нього близько ста тисяч доларів.

«Ми не просто шоковані, ми обурені тим, що почули від Романа. Тому що два місяці тому він уклінно звернувся до нас, щоб ми допомогли йому вижити. У нього є проблеми зі старою болячкою, яку можна вилікувати лише в Ізраїлі. Його рідна фракція йому відмовила. І він прийшов, просив, і ми прийняли рішення, що скинемося і допоможемо йому. Чи давали йому 450 тисяч? Нехай він доведе цей факт! Що це за брехня?! Допомогли йому з лікуванням!» – обурюється Володимир Каплієнко.

Більшість у групі «Реформи заради майбутнього» складають колишні б'ютівці, включно із головою групи народним депутатом Ігорем Рибаковим.

«На сьогоднішній день 9 голів обласних організацій БЮТ у минулому – це члени нашої групи. Два колишні працівники центрального виконавчого апарату БЮТ – це члени нашої групи. Скажіть, будь ласка, чи це не є помстою, що ці люди відійшли від спроб розділити країну і створили свою групу? Я вважаю, що це помста», – зауважив Володимир Каплієнко.

На Забзалюка зачекалися в Генпрокуратурі

Колишній б'ютівець, а нині позафракційний депутат Святослав Олійник вважає, що на заяву Забзалюка має звернути увагу Генеральна прокуратура.
Забзалюк зробив дуже серйозну заяву, яка повністю переносить усе в сферу правоохоронної діяльності
Святослав Олійник

«До мене таких пропозицій не було. Хоча те, про що заявляє Забзалюк, в принципі, давно вже не є ні для кого таємницею. Інша справа, що вперше це стає не лише політичним питанням. Забзалюк зробив дуже серйозну заяву, яка повністю переносить усе в сферу правоохоронної діяльності. Думаю, що тут має бути порушена кримінальна справа. Прокуратура тут не може обмежитися повідомленнями про перевірки», – сказав Святослав Олійник в інтерв’ю Радіо Свобода.

На його думку, гроші, які депутат отримав у якості хабара, можуть стати речовим доказом.

«Ці гроші повинні спочатку бути визнані речовим доказом і лише після цього, в рамках юридичного процесу, може бути вирішена їхня доля. Як предмет злочину, думаю, такі гроші мають піти в доход держави», – зауважив Святослав Олійник.
Його звернення до Генпрокуратури я ще не бачив. Якщо воно надійде, то будемо говорити
Юрій Бойченко

Тим часом, речник Генпрокуратури Юрій Бойченко наголошує: в разі, якщо підкуп мав місце, депутат мав би звернутися із заявою в Генпрокуратуру.

«Його звернення до Генпрокуратури я ще не бачив. Якщо воно надійде, то будемо говорити. Ви ж знаєте, що попереджається про відповідальність про надану інформацію, і тоді воно приймається як заява про злочин. Він же тут, у Києві, йому тут недалеко до нас», – зазначив Юрій Бойченко у коментарі Радіо Свобода.

Ляшко каже, що Рибаков для нього задрібний

Колишній б'ютівець, а нині позафракційний депутат Олег Ляшко каже, що не сумнівається у правдивості слів Романа Забзалюка і зауважує, що його також намагалися підкупити.
Мені запропонували не п’ятсот тисяч, а десятки мільйонів доларів, щоб я вступив до фракції Партії регіонів
Олег Ляшко

«Ця заява свідчить про шалений рівень корупції, яка відбувається у Верховній Раді. Так, мені пропонували. Але, по-перше, зі мною говорив не Рибаков. Він занадто дрібна риба, щоб зі мною говорити. А, по-друге, запропонували не п’ятсот тисяч, а десятки мільйонів доларів, щоб я вступив до фракції Партії регіонів. Я не називатиму прізвище людини, бо я туди не пішов і грошей не взяв», – розповів Олег Ляшко Радіо Свобода.

Раніше заяву про спробу підкупу робив депутат-нашоукраїнець Олесь Доній. За його словами, йому двічі пропонували понад мільйон доларів за перехід до фракції Партії регіонів. Проте наслідків ця заява не мала.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG