Доступність посилання

ТОП новини

Чого очікувати від нового міністра оборони Саламатіна?


Анатолій Гриценко: «Саламатін брав безпосередню участь у ганебних бійках у парламенті»
Анатолій Гриценко: «Саламатін брав безпосередню участь у ганебних бійках у парламенті»
Київ – Україна має нового міністра оборони. Замість Михайла Єжеля ним став Дмитро Саламатін, який до того керував Державною компанією з експорту та імпорту продукції військового призначення «Укроборонпром». Дмитро Саламатін народився у Казахстані. Йому 46 років. До 1999 року був громадянином Росії. А в Україні донедавна (2006–2011) був депутатом від Партії регіонів. Колишній міністр оборони і голова профільного парламентського комітету з питань оборони Анатолій Гриценко в інтерв’ю Радіо Свобода прокоментував зміни на міністерському посту.
Саламатін брав безпосередню участь у ганебних бійках у парламенті

– Це призначення Президента. Це засади його кадрової політики, яка базується на особистій відданості, на готовності виконати будь-який його наказ. Саламатін не відомий ні в експертних, ні в широких колах як людина, яка має глибинні базові знання в сфері воєнної, оборонної політики, яка до того заявляла про знання напрямів реформування збройних сил в сучасних умовах. Водночас я його знаю з іншої сторони – Саламатін брав безпосередню участь у ганебних бійках у парламенті, коли депутати від опозиції постраждали і тривалий час лікувалися. До того ж він тоді незаконно суміщав депутатський мандат із посадою керівника державної компанії «Укрспецекспорт», яка зараз трансформована в «Укроборонпром». Те, що Єжеля потрібно було змінювати – це факт, і це потрібно було зробити давно. Наш комітет це пропонував ще півтора року тому. А таке призначення навряд чи надихає військових на усвідомлення важливості їхньої професії і навряд чи демонструє бажання верховного головнокомандувача Збройних сил, яким є Президент згідно з Конституцією, про справді посилення засад воєнної та оборонної політики. Я думаю, що Саламатіну буде об’єктивно, із сказаних вище причин, важко працювати. Оскільки я сам уже в армії уже понад 25 років, то я хотів би, щоб там ситуація покращилася, і я бажаю йому в цьому успіхів, але не дуже розраховую на такі успіхи за нинішніх умов.

– Чи можна говорити, що в теперішніх умовах, що склалися, посада міністра, хто б ним не був, не впливає на обороноздатність?

– Після того, як в жовтні 2010 року було внесено зміни до 32 законів, які визначають повноваження і систему влади в Україні, посада жодного міністра не є значимою і фактично всі міністри, включаючи Прем’єр-міністра, повністю залежать від Президента і можуть бути замінені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG