Доступність посилання

ТОП новини

Українські «футбольні» сувеніри підробляють


Український символ Євро-2012 свищик-зозулицю стали підробляти у Європі
Український символ Євро-2012 свищик-зозулицю стали підробляти у Європі
Київ – Неофіційний український символ Євро-2012 свищик-зозулицю стали підробляти у Європі. Про це заявляють українські виробники цього сувеніру. За їхніми словами, від початку виробництва свищиків, ними більше цікавляться іноземці, ніж самі українці.

Сьогодні трипільський свищик-зозулицю, який став одним із неофіційних символів Європейського футбольного чемпіонату, можна купити в сувенірних крамницях, або замовити в мережі інтернету. В Україні такий сувенір коштує від 60 до 500 гривень.

Його виготовленням із глини вручну займаються майстри із Закарпаття, Прикарпаття, Полтавщини та Київщини, розповідає Олександр Соколинський, співавтор проекту «Зозулиця». За його словами, судячи із інтернет-продажів, зозулицями більше цікавляться за кордоном, аніж на батьківщині.

«Тенденція «здорових» речей, що не шкодять екології, актуальна не тільки у Європі, а й у світі, – говорить Олександр Соколинський. – Сувенірний ринок загалом налаштовується на «екологічність». Тому що надто багато пластику, різних штучних матеріалів. Так, без них складно обходитись, але ж ми чудово розуміємо, наскільки це шкодить і нам, і довкіллю».

Зозулиця «по-німецьки»

Про «популярність» у Європі українських свищиків свідчить і те, що у січні на міжнародну сувенірну виставку в Дюссельдорф свою «зозулицю» привезли… німці, зауважує Денис Євстратов, представник компанії «Епік пауер», що займається продажем українських сувенірів.

«Це не зовсім підробки, я б швидше вважав це недобросовісною конкуренцією, коли з юридичного погляду жодних позовів зробити не можна, бо вони роблять точну копію продукту і не використовують назву «зозулиця», а називають свій сувенір «фан-зозулиця». А боротися з цим – дуже дорого», – наголошує підприємець.

Офіційний виробник буде судитись із плагіаторами

Підробляти цей сувенір взялися і в Україні: тільки якщо німці виготовляють зозулиці із силікону, серед українців вистачає майстрів, хто може робити їх із глини, повідомила Радіо Свобода радник з питань Євро-2012 Держслужби з питань молоді і спорту Ольга Михайличенко.

«Зараз уже будуть перші судові позови щодо використання торгової марки «Зозулиця». Будемо звертатись до міжнародних правозахисних організацій», – каже вона.

Розпізнати «оригінальну» зозулицю можна буде за позначками на стрічці.

Грати на зозулиці будуть на різних навколофутбольних заходах і просто на вулицях, очікують виробники цього сувеніру. Проносити свищики та будь-які музичні інструменти на стадіони УЄФА заборонила після чемпіонату світу 2010-го, коли поширення набули південноафриканські дудки-вувузели. Противники використання музичних інструментів стверджують, що шум заважає командам зосередитися на грі.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG